Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται στην αειφόρο ενέργεια στο νέο σύστημα «ταξονομίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων.

Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

«Υπάρχει πολύς χώρος για να καλύψουμε…νομίζω ότι θα κρατήσουμε αυτή την ερώτηση για επιδόρπιο, αφού θα έχουμε πιει μαζί, και μετά θα βρούμε έναν συμβιβασμό», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους πριν από ένα δείπνο με τον Λίντνερ το απόγευμα της Δευτέρας.

Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες ως προς την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική καθώς και τη ρύθμιση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Λίντνερ, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος FDP, είπε ότι τα πυρηνικά ήταν «μια δύσκολη συζήτηση» και αναφέρθηκε «στο γερμανικό πολιτικό πλαίσιο».

Τα δύο άλλα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού -οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες- είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με το αίτημα της Γαλλίας να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη ενέργεια.

Ο Λίντνερ δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι οι συνομιλίες μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πυρηνικό ζήτημα θα οδηγούσαν σε «μια καλή λύση για όλες τις πλευρές».

Ο Μακρόν θέλει συμβόλαια για νέους αντιδραστήρες

Η Γαλλία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια και η κεντρώα κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την ταλαιπωρημένη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας με συμβόλαια για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας – η οποία έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας τεράστιας ισχύος ενέργειας χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα – ως βιώσιμης θα διευκόλυνε τη βιομηχανία να βρει επενδυτές και χρηματοδότηση. Αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.

Σε κοινή διάσκεψη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, ο Μακρόν είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα βρίσκεται στον πυρήνα των γαλλικών ενεργειακών πολιτικών και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή