Στα 2,7 δισ. ευρώ ή 23,5 ευρώ ανά μετοχή αποτιμά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η AXIA VENTURES σύμφωνα με το ειδικό report που εξέδωσε αναθεωρώντας την τιμή – στόχο της εταιρίας μέλους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών και επενδυτικών υπηρεσιών, καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα προχωρώντας στη σύγκριση της ελληνικής εισηγμένης με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες ΑΠΕ, οι οποίες βρέθηκαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η εξαγορά της ιταλικής Falck από fund που διαχειρίζεται η JP Morgan αποτιμώντας την εταιρία που εδρεύει στο Μιλάνο σε 2,5 δισ. ευρώ. Η Falck έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,4 GW και ένα μεσοπρόθεσμο στόχο να αυξήσει τις ΑΠΕ σε 2,3 GW το 2025. Σύμφωνα με την AXIA VENTURES η αποτίμηση έγινε με υπολογισμό 14 φορές το EBITDA και με 2,4 εκ. ευρώ/MW εγκατεστημένης ισχύος.

Άλλη μία εταιρία με την οποία κάνει την αντιπαραβολή ο χρηματοοικονομικός οίκος είναι η ισπανική Eolia. Στις 11 Νοεμβρίου joint venture των Engie και Credit Agricole απέκτησαν το 97,3% της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα της Ιβηρικής. Η εξαγορά αφορά ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 899 MW και ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1,2 GW. Σύμφωνα με την AXIA, ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτίμησε την Eolia σε περισσότερα από 2 δις. ευρώ που υποδηλώνει 14 φορές τα EBITDA.

Να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1,3 GW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η ανάπτυξη του ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2,2 GW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1,7 GW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3,5 GW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). Παράλληλα, ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες

Διανομή κερδών

Εξάλλου αύριο πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την έγκριση της διανομής κερδών και προαιρετικών αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων περίπου 20 εκατ. ευρώ (19.695.365,30 ευρώ), δηλαδή 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό διανεμήθηκε στους μετόχους και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Δηλαδή η εισηγμένη επέστρεψε φέτος στους μετόχους της περί τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ την τριετία 2018-2020 η εταιρεία διάνειμε στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου και μερίσματος, συνολικά περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.