Σήμα… γενικής επίθεσης στην τουρκική αγορά ακινήτων έχει σημάνει στις τάξεις των ξένων επενδυτών – ακόμη και των ιδιωτών αγοραστών. Η αιτία, όπως είναι προφανές, δεν είναι άλλη από την διαρκή υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων, η οποία τους επιτρέπει να αγοράζουν σπίτια και γραφεία σε πολύ ελκυστικές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και σχεδόν το 50% από τις αρχές του έτους, με την ισοτιμία να κινείται κάτω από τις 14 λίρες ανά δολάριο (και σχεδόν 16 ανά ευρώ). Με βασική αιτία, όπως είναι γνωστό, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις διαρκείς μειώσεις επιτοκίων, κατ’ απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Αύξηση σχεδόν κατά 50%
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι αγορές ακινήτων από ξένους τον Νοέμβριο έφτασαν στις 7.363 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 48,4% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ από το 2013, έτος κατά το οποίο άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Αντιπροσωπεύουν δε το 4,2% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων τον ίδιο μήνα.
Έτσι, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όλου του έτους μέχρι στιγμής. Στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους παρουσιάζονται αυξημένες κατά 39,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κι αυτό όταν στο ίδιο διάστημα οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων υποχώρησαν κατά 9,2% έναντι του προηγούμενου έτους (αν και τον Νοέμβριο καταγράφηκε άλμα της τάξης του 59% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020).
Όσον αφορά στις πόλεις που προτίμησαν οι ξένοι τον Νοέμβριο, στην κορυφή βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, με 2.922 αγοραπωλησίες στη διάρκεια του μήνα. Ακολουθούν, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, η Αντάλεια και η Άγκυρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι ανάμεσα στους ξένους αγοραστές κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι γείτονες της Τουρκίας: Ενδεικτικά, πάντα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι υπήκοοι του Ιράν, ενώ ακολουθούν εκείνοι του Ιράκ και της Ρωσίας.
Τα δάνεια και ο τρόμος του Ερντογάν
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Νοέμβριο αυξήθηκαν εντυπωσιακά και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων – κατά 61% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 39.366, αντιπροσωπεύοντας το 22% του συνολικού δανεισμού τη συγκεκριμένη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι «έκρηξη» στον δανεισμό σημειώθηκε και πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που πρόσφεραν οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έκαναν εκστρατεία προσέλκυσης αγοραστών.
Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που ο Ερντογάν φοβάται ότι ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων θα προκαλέσει τσουνάμι καθυστερήσεων και μη εξυπηρέτησης των δανείων – δίνοντας και στον ίδιο την χαριστική βολή.
Latest News
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία