
Το σχέδιο συνένωσης των τηλεθερμάνσεων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου παίρνει μπροστά. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό _ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 30η/12/2021 _ για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μηχανές εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου. Το έργο, προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ, θα εγκατασταθεί στον κλειστό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς ώστε μαζί με τους δύο καινούργιους ηλεκτρολέβητες (των 40 MW ο καθένας) που ήδη λειτουργούν στην Καρδιά, με άλλους δύο λέβητες φυσικού αερίου που αναμένεται να εγκατασταθούν εκεί το ερχόμενο διάστημα και με την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V», να αποτελέσουν έναν «θερμικό κόμβο» που θα στηρίξει τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία.
Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, του «θερμικού κόμβου», ο οποίος θα απαρτίζεται από τα δύο σημεία παραγωγής (Καρδιά και Πτολεμαΐδα V), με όλα τα σημεία κατανάλωσης καθώς και η διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των τριών πόλεων (Εορδαίας, Κοζάνης, Αμύνταιου). Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε αποτυπωθεί σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας που είχαν συνυπογράψει στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020 οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις κλειστές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς θα είναι παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος μεγαλύτερης των 65 MWth υπό μορφή θερμού νερού για δίκτυο τηλεθέρμανσης και θα αποζημιώνεται για την ηλεκτρική της παραγωγή με συγκεκριμένη τιμή (feed in tariff). Το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 10% και βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 75%. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως ΣΗΘΥΑ για τη θερμαντική περίοδο του έτους και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ως κατανεμόμενη μονάδα στο δίκτυο.
Διαβάστε επίσης: Δυτική Μακεδονία: Με «μαγιά» 1 δισ. ευρώ η απολιγνιτοποίηση
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2023, θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο ενώ η επιλογή του εξοπλισμού των μηχανών εσωτερικής καύσης θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να δεχθεί στο μίγμα του φυσικού αερίου αλλά και υδρογόνο (hydrogen ready) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε όγκο, δίχως υποβάθμιση των επιδόσεων των μηχανών (βαθμός απόδοσης, παραγόμενη ισχύς). Άλλωστε, hydrogen ready θα είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση και η νέα λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα V”, η οποία όπως δήλωσε προσφάτως ο ίδιος, έως το 2025 θα μετατραπεί σε φυσικού αερίου.
Στα τέλη Νοεμβρίου υπεγράφη και η σύμβαση ανάμεσα στην ΔΕΤΗΠ (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας) του Δήμου Εορδαίας και την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ, για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την μονάδα “Πτολεμαΐδα V”, ένα έργο προϋπολογισμού 13.5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023.
15 εκατ. ευρώ επιδότηση για τους ηλεκτρολέβητες
Παράλληλα, βρέθηκε τελικά κονδύλι 15 εκατ. ευρώ ώστε να σβήσει η …φωτιά που άναψε στην τηλεθέρμανση Εορδαίας, στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι δύο ηλεκτρολέβητες που είχε εγκαταστήσει η ΔΕΗ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε ένα «ράλι» με πατημένο το …γκάζι σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι αρχικοί υπολογισμοί για την τοποθέτηση των ηλεκτρικών λεβήτων είχαν γίνει όταν η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ήταν περίπου στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όχι στα 228.87 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ή στα 224.21 ευρώ/MWh που διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο (έως σήμερα). Έως και την προηγούμενη χειμερινή περίοδο που λειτουργούσε ο λιγνιτικός σταθμός Καρδιάς η παραγωγή της θερμικής μεγαβατώρας κόστιζε περίπου 7,5 ευρώ και μαζί με τα υπόλοιπα κόστη έφτανε στον καταναλωτή της Δυτικής Μακεδονίας στα 37 ευρώ. Τότε το κόστος της τηλεθέρμανσης για τη ΔΕΤΗΠ έφτανε τα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ενώ είχε υπολογιστεί ότι με τους ηλεκτρολέβητες και την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα αυξανόταν στα 30 με 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όμως τελικά το κόστος του ρεύματος εκτοξεύτηκε και ο δήμος Εορδαίας αδυνατούσε να καλύψει όλο το κόστος. Γι΄ αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να προχωρήσει στην επιδότηση της τηλεθέρμανσης αρχικά με 15 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και το 2022.
Για την πόλη της Φλώρινας, η οποία δεν διαθέτει σε λειτουργία πλήρες ή μερικό δίκτυο τηλεθέρμανσης, οι θερμικές ανάγκες θα καλυφθούν με την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό