Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο το επόμενο έτος, δήλωσε την Τρίτη η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τόσο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους όσο και για το 2022.

Στην έκθεσή της για την Αγορά Πετρελαίου, η IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 και 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 για να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα των 99,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα παγκοσμίως.

Η ανάκαμψη αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19, με τα καύσιμα αεροσκαφών να πλήττονται σκληρά, ανέφερε η έκθεση. Οι συντάκτες σημείωσαν ότι η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον είχε ήδη επιφέρει νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.

Ωστόσο, η IEA πρόσθεσε ότι ενώ η αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid αναμενόταν να επιβραδύνει τη ζήτηση, η ανάκαμψη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δεν αναμένεται να εκτροχιαστεί εντελώς.

Η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση

Παρά αυτή την αβεβαιότητα, η παραγωγή είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη ζήτηση από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΟΠΕΚ+. Αυτή η ανοδική τάση θα επεκταθεί έως το 2022 με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία να βρίσκονται στα υψηλότερα ετήσια επίπεδά τους ποτέ.

«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να σημειώσουν ρεκόρ, εάν οι εναπομείνασες περικοπές του ΟΠΕΚ + αποκλιμακωθούν πλήρως», ανέφερε η IEA. «Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια προσφορά θα εκτοξευθεί κατά 6,4 mb/d το επόμενο έτος σε σύγκριση με μια αύξηση 1,5 mb/d το 2021».

Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, ο ΔΟΕ αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές του προς τα κάτω.

«Η υπόθεση μας για την τιμή του πετρελαίου (με βάση την προθεσμιακή καμπύλη) είναι περίπου 15% χαμηλότερη για το 2022 σε σχέση με την έκθεση του περασμένου μήνα», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. « Οι τιμές του Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά κατά μέσο όρο στα 70,80 δολ. / βαρέλι το 2021 και 67,60 δολ. / βαρέλι το 2022.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως