Ελαφρώς ανοδικές τάσεις κατέγραφαν νωρίς το πρωί οι τιμές του πετρελαίου ανακτώντας μέρος των απωλειών που σημείωσαν νωρίτερα, στις οποίες αποτυπώθηκε η ανησυχία των επενδυτών σε σχέση με τη ζήτηση, μετά τη γνωστοποίηση για επιβολή νέων περιορισμών σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 25 σεντς, ή 0,3%, στα 74,64 δολάρια το βαρέλι στις 7:32 το πρωί, ενώ του WTI αυξήθηκαν κατά 19 σεντς, ή 0,3%, στα 71,48 δολάρια.

Ανώτερος αναλυτής της OANDA, τον οποίο επικαλείται το Reuters σχολίασε ότι όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι από την Όμικρον μέχρι την αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής  από τη Fed επιδρούν ανατρεπτικά όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου.

«Η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη αποδεικνύεται μεγαλύτερο πλήγμα από όσο υπολογίζαμε και εάν ληφθούν υπόψη οι συγκεντρώσεις την περίοδο των γιορτών, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν τον επόμενο μήνα», είπε ο ίδιος.

Μέτρα σε Ευρώπη και Ασία

Σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Νορβηγίας, αυστηροποιούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία – Η ενεργειακή μετάβαση θα φέρει κι άλλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τη νέα παραλλαγή στη Βρετανία– ο πρώτος επισήμως επιβεβαιωμένος θάνατος από το νέο στέλεχος.

Στην Κίνα, η μεγάλη βιομηχανική επαρχία Zhejiang έχει δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε καραντίνα και σε πληγείσες περιοχές αναστέλλονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, μειώνονται πτήσεις και ακυρώνονται εκδηλώσεις.

Η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για την αναπτυσσόμενη Ασία για το τρέχον και για το επόμενο έτος, γεγονός στο οποίο αντανακλώνται οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία είναι πιθανό να περιορίσει και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και διατηρεί το χρονοδιάγραμμά του για επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα χρήσης πετρελαίου, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της Όμικρον θα είναι πιο ήπιος.

Στο μεταξύ, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί με την παραγωγή της μεγαλύτερης σχιστολιθικής λεκάνης των ΗΠΑ να αναμένεται να αυξηθεί σε ρεκόρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μηνιαία πρόβλεψη της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές