Ψηφιακά άλματα κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιστοποιεί, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η αύξηση της χρήσης του cloud computing από τον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο. Στη χώρα μας, μέσα σε μια πενταετία (2017-2021), διπλασιάστηκε το ποσοστό των εταιρειών, που έχουν ενσωματώσει το cloud στην καθημερινότητά τους: από 11% το 2017, οι εταιρείες που κάνουν χρήση του cloud αντιπροσωπεύουν πλέον ποσοστό 22% του συνόλου.
Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, που κάνουν χρήση cloud computing, έφτασε στο 22% το 2021 από 11% το 2017. Η πορεία προσέγγισης των ελληνικών εταιρειών προς το cloud είναι σταθερά επιταχυνόμενη, αφού το 2014 μόλις το 8% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιούσε το cloud. Το ποσοστό αυτό έμεινε σχεδόν σταθερό τη διετία 2015-2016 (8% και 9% αντίστοιχα).
Το 2018 οι εταιρείες στην Ελλάδα, που έκαναν χρήση cloud υπηρεσιών, αντιπροσώπευαν το 13%, ποσοστό που αυξήθηκε σε 17% κατά την πρώτη πανδημική χρονιά το 2020. Πάντως, παρά τη σταθερή βελτίωση της πορείας ενσωμάτωσης του cloud στο ελληνικό επιχειρείν, η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης στην υιοθέτηση του cloud.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΠΕ – Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πια αναγκαιότητα
Το ποσοστό του 22% μπορεί για την Ελλάδα να συνιστά διπλασιασμό της διείσδυσης του cloud στις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο, αποτελεί έναν δείκτη που τοποθετεί τη χώρα μόλις στην τρίτη, από το τέλος, θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Είναι δε σχεδόν το μισό από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ-27, που για το 2021 φτάνει στο 42%.
Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου μόνο το 13% και το 14% αντίστοιχα των εταιρειών χρησιμοποιεί τεχνολογία cloud.
Πρωταθλήτριες Σουηδία και Φινλανδία
Στον αντίποδα, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι τα κράτη – μέλη της ΕΕ-27 με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης cloud computing από επιχειρήσεις. Και στις δύο χώρες, τα τρία τέταρτα των εταιρειών (75%) χρησιμοποιούν σήμερα το cloud στην καθημερινή τους λειτουργία.
Εξαιρετικές επιδόσεις στην υιοθέτηση του cloud έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ολλανδία και τη Δανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 φθάνει στο 65%. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 το 42% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων – κατά μέσο όρο – χρησιμοποιούσε το cloud. Πρόκειται για μια αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 (36%), ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο έναντι του 2016 (19%).
Χάρη στο cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους, που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής.
Γιατί χρησιμοποιούν το cloud
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν χρήση του cloud computing, κυρίως, για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης. Από τις επιχειρήσεις, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν cloud, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότερες από τις μισές εταιρείες αξιοποίησαν την τεχνολογία cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).
Υπάρχει και μια μερίδα ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχουν μπει στον κόσμο του cloud, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).
Latest News
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα