Θετικά υποδέχθηκε η Wall Street την απόφαση της Federal Reserve, με την οποία ουσιαστικά μπήκε ένα τέλος στην αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Κατά την τελευταία της συνεδρίαση για το έτος , η Fed σηματοδότησε μια πιο επιθετική χαλάρωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων της, όπως αναμενόταν από την αγορά, και προέβλεψε πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 4.709,85 μονάδες , ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έκανε άλμα 2,15% στις 15.565,58 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 35.927,43 μονάδες με κέρδη 1,08%

Και οι τρεις ήταν σε αρνητικό έδαφος πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ολοκληρώσει τις αγορές περιουσιακών της στοιχείων, μια διαδικασία γνωστή ως tapering, με ταχύτερο ρυθμό εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης του πληθωρισμού.

Οι ανακοινώσεις της Τετάρτης σηματοδοτούν μια δραματική αλλαγή πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, ενδεχομένως και τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των μελών της βλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 .

«Η αβεβαιότητα απομακρύνεται από την αγορά. Από τη σκοπιά των μετοχών, τώρα πρέπει απλώς να επικεντρωθούν στα κέρδη, τα περιθώρια και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Jim Caron, επικεφαλής στρατηγικής στην παγκόσμια ομάδα σταθερού εισοδήματος στη Morgan Stanley Investment Management.

«Είναι κάπως ένας αναστεναγμός ανακούφισης για την αγορά μετοχών. Είναι κάπως αυτό που σκεφτόμασταν ούτως ή άλλως», πρόσθεσε.

Οι αβεβαιότητες

Μπορεί η συνεδρίαση της Fed να κυριάρχησε, ωστόσο οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη ότι η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος και είναι πιθανό να κυριαρχήσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε την Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Η αύξηση του ορίου του χρέους

Στο πολιτικό μέτωπο το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι in extremis την απειλή η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Με 221 ψήφους υπέρ έναντι 209 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που είχε ήδη εγκρίνει η Γερουσία και θα δώσει στο ομοσπονδιακό κράτος την ευχέρεια να αποπληρώνει τις οφειλές του ως τις αρχές του 2023.

Το νέο πλαφόν του χρέους, που ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημαίνει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές στους πιστωτές της, δεν θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να περικόψει δραστικά της δαπάνες της, κάτι που θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ύφεση.

Μένει το μέτρο να υπογραφτεί και να κυρωθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street