Στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη γερμανική βουλή ως καγκελάριος, ο Όλαφ Σολτς έδωσε – όπως αναμενόταν άλλωστε – μεγάλο βάρος στην πανδημία. Και μάλιστα, όχι μόνο στην αντιμετώπισή της και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα, αλλά και σε μια σημαντική απειλή που φαίνεται πως αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία και η πολιτική σκηνή της χώρας.
«Θα αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο που μας παρέχει το δημοκρατικό κράτος δικαίου» όλους εκείνους οι οποίοι επιχείρησαν να εκφοβίσουν άλλους ανθρώπους «με τη βία και με απειλές κατά της ζωής», όπως και να «επιβάλλουν τη θέλησή τους σε ολόκληρη την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς. Αναφερόταν δε στο σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σαξονίας από φανατικούς, ακροδεξιούς αντιπάλους του εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων, το οποίο αποκάλυψε η αστυνομία, εξαρθρώνοντας και το σχετικό δίκτυο.
Από τη… Σαξονία, στη Μόσχα
Αν, όμως, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση την οποία καλείται να διαχειριστεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο εσωτερικό της Γερμανίας, από σήμερα το απόγευμα αναγκαστικά θα στρέψει την προσοχή του προς άλλη κατεύθυνση. Σε μια διαφορετική κρίση, δηλαδή, η οποία αφορά όχι μόνο τη δική του χώρα, αλλά το σύνολο των «27», οι ηγέτες των οποίων συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, για την τελευταία σύνοδο κορυφής της χρονιάς.
Πρόκειται, βεβαίως, για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, που δοκιμάζονται έντονα στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εκεί όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Κιέβου και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Πούτιν ετοιμάζεται να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση, καθώς έχει συγκεντρώσει πολύ ισχυρές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε από το βήμα της Ευρωβουλής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ είναι έτοιμη, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να δώσει μια αποφασιστική απάντηση, λαμβάνοντας «άνευ προηγουμένου μέτρα» σε βάρος της Μόσχας. Για την ώρα, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει σχετικό προσχέδιο ή ειδική αναφορά στο περιεχόμενο αυτών των μέτρων αλλά, επιπλέον, έχουν εκδηλωθεί νέες διαφωνίες στις τάξεις των εταίρων για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Νέος διχασμός στις τάξεις των «27»
Αρκετοί, για παράδειγμα, όπως είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, πιέζουν ώστε να αναληφθεί προληπτική δράση κατά της Ρωσίας, ώστε να μην της επιτραπεί να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Απέναντί τους έχουν εκείνους που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico αλλά και του Bloomberg, θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή τη συγκυρία κατά μέτωπο σύγκρουση, καθώς η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανοιχτή επιθετική ενέργεια.
Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, τοποθετεί σε αυτή την τελευταία κατηγορία και τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει έτσι – παρά τις πιο σκληρές δηλώσεις στελεχών της, όπως η Αναλένα Μπέρμποκ – την τακτική της Άνγκελα Μέρκελ στο συγκεκριμένο μέτωπο. Θεωρεί δε ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι δύο ισχυροί της ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία, προκρίνοντας τον διάλογο από τις κυρώσεις.
Η συνάντηση με Ζελένσκι και ο Nord Stream 2
Το σίγουρο είναι ότι οι πραγματικές προθέσεις του Σολτς και του Εμανουέλ Μακρόν θα φανούν πιο καθαρά στην τριμερή συνάντηση που έχουν πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εκεί, άλλωστε, είναι δεδομένο ότι οι πιθανές κυρώσεις θα αποκτήσουν και ονοματεπώνυμο: Του Nord Stream 2, του αγωγού που έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει την πολιτική σκηνή της Γερμανίας και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους της στην ΕΕ, με τους γείτονες και με τις ΗΠΑ.
Αμέσως μετά δε και στο πλαίσιο της συνάντησης με τις πέντε χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα βρεθούν μπροστά και σε άλλα επιτακτικά ερωτήματα. Όπως στο αίτημα της Γεωργίας και της Μολδαβίας για επιτάχυνση της ένταξής τους στην ΕΕ – χωρίς, πιθανότατα, να έχουν κάτι νέο να πουν.
Όσο για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, που πρακτικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι επίσης αμφίβολο εάν θα ακούσουν οτιδήποτε ουσιαστικό από τους «27».
Για να δούμε πόσο καλύτερα και διαφορετικά θα χειριστεί όλες αυτές τις προκλήσεις ο χερ Σολτς.
Latest News
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Ο Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη Νότια Κορέα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου
Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στη χριστουγεννιάτικη αγορά - Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά
Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τρεις Κυριακές μέσα στον μήνα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.