Οι εξ’ Ανατολών γείτονες της Γερμανίας μοιάζουν αποφασισμένοι να αναγκάσουν τη νέα της κυβέρνηση να… χορέψει σε ρυθμούς σκληρούς ροκ. Πρώτα από όλα δε η Πολωνία και η Ουκρανία – η πρώτη ως κράτος-μέλος και πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, που έχει και δικαίωμα βέτο και η δεύτερη ως «υποψήφιο θύμα» της Ρωσίας, η οποία έχει διασφαλίσει την αμέριστη στήριξη των Αμερικανών.

Η χθεσινή επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Βαρσοβία επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Κι αυτό διότι ο συνομιλητής του Γερμανού καγκελάριου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, έθεσε εξαρχής και με μάλλον επιθετικό τρόπο δύο καυτά θέματα: Αφενός, την αντίθεση της κυβέρνησής του με τα σχέδια ομοσπονδοποίησης της ΕΕ που μοιάζει να είναι έτοιμο να προωθήσει το Βερολίνο και, αφετέρου, την εκκρεμότητα των επανορθώσεων προς τη χώρα του για τις καταστροφές που υπέστη από τους ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βαρσοβία στην επίθεση

Ειδικά όσον αφορά στο πρώτο, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος PiS δεν δίστασαν να κατηγορήσουν ανοιχτά τον Σολτς και τους εταίρους του ότι σχεδιάζουν τη συγκρότηση ενός «Τέταρτου Ράιχ» στην Ευρώπη. Χτυπώντας, έτσι, ένα πολύ ευαίσθητο «νεύρο» των Πολωνών, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει τι συνέβη τον προηγούμενο αιώνα, όταν Βερολίνο και Μόσχα μοίρασαν τα… ιμάτια της χώρας τους.

Ο Μοραβιέτσκι δεν δίστασε, επίσης, να σταθεί και σε ένα ακόμη «καυτό» θέμα της περιόδου: Τον Nord Stream 2. Όπως είναι γνωστό, η Βαρσοβία έχει εξαρχής ταχθεί εναντίον της κατασκευής και της λειτουργίας του, καθώς συμμερίζεται απολύτως το επιχείρημα των ΗΠΑ (και άλλων) ότι θα καταστήσει την Ευρώπη όμηρο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αλήθεια δε είναι ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός βρήκε πρόσφορο έδαφος για να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα αυτό, καθώς ο συγκεκριμένος αγωγός έχει βρεθεί αντικειμενικά στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν, αλλά και εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία. Κι αυτό σε μια στιγμή που η τελευταία εντείνει επίσης τις πιέσεις προς τους Γερμανούς και τον Σολτς, ελπίζοντας να τους αναγκάσει να υιοθετήσουν μια λιγότερο «ισορροπημένη» στάση σε σύγκριση με την Ανγκελα Μέρκελ.

Κίεβο: Δεν μας αφήνουν να οπλιστούμε

Για του λόγου το αληθές, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, είπε στους Financial Times ότι το Βερολίνο είναι αυτό που εμποδίζει το Κίεβο να εξοπλιστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή μιας ρωσικής εισβολής. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τον προηγούμενο μήνα (τα τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μέρκελ, δηλαδή), υπήρξε γερμανικό βέτο στην προμήθεια συστημάτων για την αντιμετώπιση των drones και των ελεύθερων σκοπευτών.

«Αυτοί συνεχίζουν να κατασκευάζουν τον Nord Stream 2, ενώ την ίδια στιγμή μπλοκάρουν τα αμυντικά μας συστήματα. Αυτό είναι πολύ άδικο», φέρεται να δήλωσε ο Ρεζνίκοφ – αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αναζητήσει αυτά τα συστήματα μέσω διμερών συμφωνιών με ΗΠΑ, Βρετανία ή ακόμη και Γαλλία.

Δεν χωράει αμφιβολία, μετά από όλα αυτά, ότι οι εταίροι και γείτονες της Γερμανίας θα εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να μετατοπίσουν τη νέα κυβέρνησή της προς θέσεις πιο φιλικές για τους ίδιους, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα – και ταυτόχρονα, πιο εχθρικές έναντι της Μόσχας, αλλά και των οπαδών της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αν για το πρώτο έχουν κάποιες ελπίδες, το δεύτερο θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο. Άλλωστε, ο Σολτς έχει στο πλευρό του και τον Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Βουδαπέστη και θα παραβρεθεί και στη σύνοδο της «Ομάδας του Βίζεγκραντ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα