Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν συμφωνεί άραγε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με το τρέιλερ ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί τους πολίτες εμμέσως να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Που αναβιώνει λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 τις λαμπρές μέρες του κινήματος «Δεν πληρώνω» του 2015. Εχει ενδιαφέρον η αντίδραση, γιατί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βρέθηκε το 2019, πριν αντιμετωπίσει ένα άλλο κίνημα «Δεν πληρώνω»… αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ προς τους εργαζομένους – μέλη της.
Είχε φτάσει πραγματικά τόσο κοντά στη στάση πληρωμών και στην εθνικοποίηση τότε η ΔΕΗ, λόγω των τεράστιων χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, που είναι πραγματικά θαύμα ότι τα κατάφερε. Μεταξύ άλλων το πρόβλημά της οφειλόταν και στους απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 3,6 δισ. ευρώ, που είχαν δημιουργήσει δήθεν κοινωνικές πολιτικές, όπως τα ακατάσχετα 1.000 ευρώ που δίνονταν σε κάθε έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως εισοδήματος και αναγκών.
Σκεφτείτε απλά ότι αν συνέβαινε αυτό τότε το 2019 – πέραν των άλλων προβλημάτων – δεν θα εισέπρατταν ποτέ τον 13ο και 14ο μισθό οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που, ναι, επιστρέφει από τα φετινά Χριστούγεννα, ύστερα από 10 χρόνια.
Αν λοιπόν δεν «σωζόταν» η ΔΕΗ με τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρείας. Δεν αποκτούσε σχέδιο ανάπτυξης. Δεν κατάφερνε αυτό το σχέδιο να το ασπαστούν οι επενδυτές και να καταφέρει να βρει χρηματοδότηση ώστε να σταθεί στα πόδια της. Αν επιπλέον δεν υλοποιούνταν, παρά τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που μείωσε το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 50%, στο 32%, και με έναν μαγικό τρόπο πάλι το Δημόσιο έχει το πάνω χέρι στην εταιρεία. Τότε οι εργαζόμενοι – μέλη της δεν θα απολάμβαναν την επιστροφή των αποδοχών τους στα προμνημονιακά επίπεδα. Γιατί πλέον η ΔΕΗ και μπορεί και το κάνει.
Με μύηση στον καπιταλισμό για τα μέλη και τη διοίκηση ενός σημαντικού συνδικάτου εργαζομένων για τη χώρα μοιάζει η διαδικασία διάσωσης της ΔΕΗ. Χωρίς πολλά λόγια. Είδαν στην πράξη πως η εταιρεία τους όχι απλά μπορεί να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο μειώνοντας το ποσοστό του κράτους. Αλλά και πως μπορεί να πουλά μειοψηφικά ποσοστά από τις θυγατρικές και να εισπράττει δισεκατομμύρια, όπως στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ. Πως μπορεί να κλείνει μονάδες, αλλά ταυτόχρονα να ξεκινάει σε αντικατάστασή τους νέες επενδύσεις, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Πως μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Οχι σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να τιμολογεί σε τέτοιο βαθμό ανταγωνιστικά την κιλοβατώρα, που, ενώ είναι υποχρεωμένη να μειώνει τα ποσοστά της στην αγορά, οι καταναλωτές πελάτες άλλων εταιρειών να σπεύδουν να επιστρέψουν σε αυτήν. Πως, τέλος τέλος, μπορεί όλη αυτή την αλλαγή στην εταιρεία να την απολαμβάνουν στον μέγιστο βαθμό οι πλέον καχύποπτοι το 2019, οι εργαζόμενοί της. Καταγράφοντας χωρίς καμία διαπραγμάτευση μια εντυπωσιακή αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους.
Πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούγαμε από μια γωνιά, αν δεν θέλουν επίσημα, πώς θα σχολίαζε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ το τρέιλερ του ΣΥΡΙΖΑ για τα φουσκωμένα τιμολόγια του ρεύματος και τον τρόπο που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπισή τους. Αν είναι σύμφωνοι και θέλουν να επιστρέψει η εταιρεία στην κατάσταση του 2019 ή διαφωνούν και περιμένουν έναν επιπλέον μισθό πριν από τα φετινά Χριστούγεννα…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.