Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 15 δολαρίων σήμερα Πέμπτη εν όψει μιας νέας αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με βάση το νέο οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα υποχώρησε έως και 2,9%, στα 15,25 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία έναντι της λίρας μέχρι στιγμής φέτος, συγκλονίζοντας την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% στη συνεδρίασή της για τη χάραξη πολιτικής αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για αυτό το πείραμα. Τα επιτόκια θα μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος Guldem Atabay στο Istanbul Analytics.

Μειώσεις από τον Σεπτέμβριο

Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρόλο που οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν ευρέως την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.

Η τράπεζα έχει επίσης παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει το sell-off.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η πίεση του πληθωρισμού (τον οποίο θέλει να ρίξει στο 5%) είναι προσωρινή και απαραίτητη για την επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης και την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Όμως, δεδομένης της κατάρρευσης της λίρας, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί κοντά στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών των εισαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας