Στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι σήμερα όλα τα φώτα, καθώς πληθωρισμός και παραλλαγή Όμικρον προβληματίζει την Ευρώπη.

Η ΕΚΤ καλείται να λάβει αποφάσεις όσον αφορά τις κινήσεις για το 2022.

Το κόστος διαβίωσης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 4,9% τον Νοέμβριο, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως θα προκαλέσει νέα κρίση, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη προχωρήσει σε lockdown, περιορίζοντας τους ρυθμούς της ανάπτυξης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει και πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις, αναζητά τη λύση, η οποία θα δίνει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, σχετικά με τις προθέσεις, ενώ θα κρατά τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των μελών του.

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άποψη ότι ο πληθωρισμός, αν και φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, παραμένει παροδικό φαινόμενο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρουσιάσει εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μέχρι το 2024, όπου θα τον δείχνει κάτω του 2%.

Για τα επιτόκια

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν σε αύξηση 10 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να καθοδηγήσει τους επενδυτές ενάντια στην πρόβλεψη μιας τόσο πρώιμης κίνησης, επιμένοντας ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού, που έχει φτάσει πλέον στο 4,9%, είναι παροδική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή