Περίπου 272 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών καταγράφηκαν το 2020 σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ΕΕ με κράτηση μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor.

Ο αριθμός αυτός των διανυκτερεύσεων αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξης του 47% σε σύγκριση με το 2019, έτος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτά τα δεδομένα σχετικά με τα καταλύματα βραχείας διαμονής που προσφέρονται μέσω των σχετικών πλατφορμών είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ορόσημο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τεσσάρων πλατφορμών ιδιωτικής συνεργατικής οικονομίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2020.

Ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών αυξήθηκαν ελαφρώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύγκριση με το 2019, η έναρξη των περιορισμών λόγω COVID-19 τον Μάρτιο του 2020 σχεδόν μηδένισε τα τουριστικά ταξίδια τον Απρίλιο και τον Μάιο (-93,2% τον Απρίλιο και -85,6% τον Μάιο, σε σύγκριση έως τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019).

Αφότου πολλές χώρες χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το καλοκαίρι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανέκαμψε, ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από το 2019 (-38,3% τον Ιούλιο και -25,8% τον Αύγουστο). Ωστόσο, η άφιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο/χειμώνα 2020 οδήγησε σε άλλη μια σοβαρή επίπτωση στους αριθμούς κρατήσεων προς το τέλος του έτους (-71,8% τον Νοέμβριο).

Μετάβαση σε προορισμούς εσωτερικού

Η αγορά βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων χτυπήθηκε με διαφοροποιήσεις στις διάφορες περιοχές της Ευρώπη, με χώρες όπως η Ισπανία (-58,1%) και η Ιταλία (-60,2%) να επηρεάζονται περισσότερο από τη Γαλλία (-25,0%) ή τη Γερμανία (-20,6%). Οκτώ χώρες (Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβενία και Ισλανδία) κατέγραψαν πτώση άνω του 60%.

airnbn

Τα περιφερειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι παραδοσιακοί καλοκαιρινοί προορισμοί γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και οι μεγάλες πόλεις, επλήγησαν πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντικοί προορισμοί αστικού τουρισμού, όπως η Ρώμη (-78,0%), η Βαρκελώνη (-75,6%) ή η Πράγα (-73,5%), έχασαν περίπου τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων επισκεπτών το 2020.

Η ανάλυση των διανυκτερεύσεων επισκεπτών με βάση την προέλευσή τους δείχνει ότι μόνο ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε σε μέτρια επίπεδα (-6,7%), ενώ ο διεθνής τουρισμός συρρικνώθηκε περισσότερο από τα δύο τρίτα. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Κροατία, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλά μερίδια διεθνών επισκεπτών (67,7%, 74,1% και 95,4% αντίστοιχα), επηρεάστηκαν πολύ πιο σοβαρά από ό,τι για παράδειγμα η Γαλλία ή η Γερμανία, όπου τα μερίδια των διεθνών επισκεπτών ήταν πολύ χαμηλότερα (42,7% και 36,9%). Σε αυτές τις χώρες, ορισμένες περιοχές παρουσίασαν πράγματι αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων επισκεπτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός