Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να υποτιμήσει την απειλή που δημιουργεί ο πληθωρισμός και να μείνει πολύ πίσω από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πιερ Βουνς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου είπε ότι οι νέες προβλέψεις που δείχνουν τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ στο 1,8% το 2023 και το 2024 σημαίνουν ότι ο στόχος του 2% έχει ουσιαστικά επιτευχθεί — επιτρέποντας την ταχύτερη απόσυρση των κινήτρων. Ο Βουνς μίλησε μια ημέρα αφότου η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα τερματίσει το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά θα επεκτείνει προσωρινά ένα παλαιότερο για να διευκολύνει τη μετάβαση.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το 2023 και το 2024, αλλά η άποψή μου είναι ότι ουσιαστικά είμαστε στο στόχο», είπε ο Βέλγος Τραπεζίτης την Παρασκευή σε συνέντευξή του. «Είτε είσαι στο στόχο είτε λίγο πιο κάτω είτε λίγο παραπάνω δεν έχει τόση σημασία».

«Το μεγάλο ζήτημα για μένα είναι η αφήγηση που δεν αναγνωρίζει αρκετά ότι φαίνεται να υπάρχει θέμα πληθωρισμού στον κόσμο και φαίνεται να το βλέπουμε πολύ διαφορετικά», είπε.
Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει απαραίτητη «για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο 2% μεσοπρόθεσμα» από 4,9% τον Νοέμβριο.

Ο Βουνς υποστήριξε ότι οι νέες προβλέψεις απαιτούν μια κάπως πιο έντονη αλλαγή κατεύθυνσης και ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει πλέον την επικίνδυνα αργή αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία.

«Παλιότερα είχαμε χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και περιμέναμε να συγκλίνουμε στον στόχο», είπε. «Αλλά σήμερα είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα είμαστε ξεκάθαρα πάνω από τον στόχο. Έχουμε έναν μέσο πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια που είναι ξεκάθαρα πάνω από 2%».

Ο Βουνς, ο οποίος είναι στη θέση αυτή από το 2019 και γίνεται όλο και πιο επιθετικός τους τελευταίους μήνες, ενώνοντας τη φωνή του με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκφράσουν φόβους για τον πληθωρισμό.

Ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau είπε ότι το χάσμα μεταξύ των προβολών του 2023 και του 2024 και του στόχου της ΕΚΤ βρίσκεται εντός του «περιθωρίου αβεβαιότητας». Ακόμη και ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, ο οποίος είναι παραδοσιακά πιο ήπιος, προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις».

Μέχρι στιγμής, η Λαγκάρντ φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές ότι μια αύξηση επιτοκίων το επόμενο έτος είναι απίθανη — ιδιαίτερα καθώς η αναπτυσσόμενη απειλή από την παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν μόνο σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν