Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σβήνοντας την την όποια σκιά αβεβαιότητας για το 2022 προκαλούσε η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.
Η συνέχιση στις αγορές ομολόγων δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία αλλά ταυτόχρονα είναι ότι οι αγορές ανέμεναν να να φτάσει στα αυτιά τους. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου έχει θέσει στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το 2023.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ
Από την άλλη πλευρά, αναλυτές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποτελούν ένα ισχυρό υποστηρικτικό σήμα για τη χώρα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι παρούσα στην αγορά έως τη στιγμή που θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.
Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει πίσω την Ελλάδα, λέει η HSBC
Η βρετανική τράπεζα HSBC εξηγεί ότι η λέξη – κλειδί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν συνολικά η «ευελιξία», η οποία αναφέρθηκε από την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ έξι φορές στις εισαγωγικές παρατηρήσεις της.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ίσως περισσότερο από την ίδια την απόφαση για τις επανεπενδύσεις των λήξεων και των εσόδων από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, αυτό που ήταν σημαντικό, κατά την άποψη της HSBC, ήταν ότι η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η εξαίρεση μεμονωμένης χώρας ήταν «σπάνια» και ότι υποστηρίχθηκε από το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για εμάς, αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αφήσει την Ελλάδα πίσω της μέχρι να ολοκληρωθεί η πανδημία, γεγονός που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετό για να γεφυρώσει το κενό μέχρι η χώρα να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Societe Generale: Ανακούφιση για τα ελληνικά ομόλογα
Η απόφαση της ΕΚΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο για τα ελληνικά ομόλογα, εκφράζει η Societe Generale.
Όπως υπογραμμίστηκε, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να στοχεύουν τον κατακερματισμό της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία και αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την αγορά περισσότερων ελληνικών ομολόγων ή και ακόμη και την επανεκκίνηση του PEPP.
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ παρέχει σαφήνεια στις προθέσεις της, όπως αρμόζει στις προοπτικές του πληθωρισμού, εξηγεί η Societe Generale. Η ΕΚΤ παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να καταργήσει σταδιακά τα κίνητρα πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία, διατηρώντας παράλληλα την προαιρετικότητα και την ευελιξία.
Το μήνυμα σχετικά με την ανάγκη μείωσης του QE, το οποίο θα μειωθεί περισσότερο από το μισό τους επόμενους τρεις μήνες, ήταν σαφέστερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες.
Σημαντική αλλά όχι καταλυτική η απόφαση, λέει η BofA
Η Bank of America Global Research εξηγεί ότι η απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντική, καθώς υποστηρίζονται ιδιαίτερα από την ευελιξία επανεπένδυσης βάσει του έκτακτου προγράμματος αγορών για την πανδημία – PEPP, με ειδική αναφορά σε αυτά τόσο στη δήλωση νομισματικής πολιτικής καθώς και στη συνέντευξη τύπου της κ. Λαγκάρντ.
Καθώς όμως δεν θα είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων – APP, η ΕΚΤ θα μπορούσε να σχεδιάσει καθαρές αγορές μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP έως ότου η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μπορεί στη συνέχεια να καταστεί επιλέξιμη για το APP.
Ωστόσο, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με μια πιθανή παράταση της παρέκκλισης που καθιστά τα εγχώρια ομόλογα (GGBs) επιλέξιμα ως collateral (εξασφάλιση) στην ΕΚΤ.
Αυτή η παράταση λήγει τον Ιούνιο του 2022 και η BofA εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η παράταση είναι πιο σημαντική από τις αγορές της ΕΚΤ για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους
Σταϊκούρας για ΕΚΤ και ελληνικά ομόλογα
«Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ για ελληνικά ομόλογα: Κλείνει την πόρτα (ΡΕΡΡ) – Ανοίγει το παράθυρο
Η απόφαση αυτή και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από εταίρους, θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς.
Όμως, ως Κυβέρνηση και Οικονομικό Επιτελείο, δεν εφησυχάζουμε.
Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόζουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ακολουθούμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική.
Συνεχίζουμε, με σχέδιο, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, τη σκληρή δουλειά, ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό