Πέντε μέτρα δρομολογεί, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πρόκειται να τ’ ανακοινώσει αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Τα πέντε μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά είναι:

1. Αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες. Θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η αναπροσαρμογή να ισχύσει και για τον Νοέμβριο. Σήμερα το όφελος που αποκομίζουν είναι στα 39 ευρώ για καταναλώσεις έως 300 Κιλοβατώρες τον μήνα. Σενάρια θέλουν το υπουργείο να προχωρά στην αύξηση της ενίσχυσης ώστε το όφελος να είναι μεγαλύτερο. Με βάση το ύψος της επιχορήγησης που θα καθορίσει η ηγεσία του υπουργείου το όφελος αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 48 με 69 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Νέα μέτρα το Σάββατο για αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

2. Αυξάνεται η έκπτωση που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στις τιμές χονδρεμπορικής φυσικού αερίου που πουλάει σε παρόχους ενέργειας. Η έκπτωση αυτή σήμερα, ανέρχεται στο 16%. Και θα αφορά τις καταναλώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Υψηλότερη θα είναι για τον μήνα Δεκέμβριο. Το σενάριο θέλει να παρέχεται και για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, δηλαδή τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η έκπτωση αυτή θα περάσει στους παρόχους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τη μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

3. Δημιουργία μόνιμου αυτόματου μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνάει ένα όριο και πάνω. Με τον τρόπο αυτό θα επιδοτούνται λογαριασμοί ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών. Θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

4. Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Διαβάστε επίσης: Eurobank – Ενεργειακή κρίση και πανδημία ανεβάζουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Διαβάστε επίσης: Παραγωγοί λαϊκών αγορών – Λουκέτα και ανατιμήσεις φέρνουν οι αυξήσεις στο ρεύμα

5. Αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Τα προαναφερόμενα μέτρα λαμβάνονται μετά τις τιμές ρεκόρ που καταγράφονται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (326,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για σήμερα) αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (132 με 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΕΕ: Επενδύσεις 210 δισ. ευρώ έως το 2027 για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Διεθνή |

Επενδύσεις 210 δισ. ευρώ έως το 2027 για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου και η «ανομολόγητη» αναθεώρηση του στόχου για μηδενικούς ρύπους άνθρακα το 2050 - Το σχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση κινήτρων τόσο οικονομικών όσο και θεσμικών-ρυθμιστικών που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων

Ιταλία: Η Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank
Ενέργεια |

Η Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε εναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων». Η ιταλική εταιρεία υποστήριξε πρόκειται για προληπτική ενέργεια και ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο […]