Τρία νέα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022:

1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο όπως και για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο

3. Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας προσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον μήνα Δεκέμβριο

Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και το 2022

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν καταναλωτή ότι η αύξηση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε κρατική ενίσχυση.Ναι υπάρχουν αυξήσεις, αυτές θα ήταν δυσθεώρητες αδύνατο να τις διαχειριστούν τα νοικοκυριά, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές. «Να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα διάστημα και η κυβέρηνση θα στηρίξει τους πολίτες»

Διαβεβαίωσε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα και για τους πρώτους μήνες του 2022. Κι εκτιμώ ότι θα χρειαστεί.»

Ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις ότι «θα στηρίξουμε τους καταναλωτές τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη δυνατή».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ελέγξει φαινόμενα αισχροκέρδειας «παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται από το ρεύμα μέχρι και το καλάθι της νοικοκυράς», προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα «χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία».

Παράλληλα, σημείωσε πως «Ήδη, έχουμε υψώσει ένα σημαντικό τείχος, μια ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χαμηλή τάση. Πρόκειται μόνο για ένα μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για το 2021».

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης επικαλέστηκε την εκτίμηση της ΕΚΤ: «Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Ανάπτυξη και κοινωνική φροντίδα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης