Παρατείνεται κατά ένα έτος η νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων (κατηγορίας 5) τα οποία βρίσκονται σε  περιοχές οι οποίες  κηρύχθηκαν το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς και κτιρίων με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις τραπεζών από πλειστηριασμούς, κληρονομιές, ακίνητα με σύμβαση leasing και ακίνητα της ΕΤΑΔ. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία  στερούνται κάθε νομιμότητας καθώς έχουν χτιστεί δίχως οικοδομική άδεια, ή έχουν υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης και άνω του 20% του επιτρεπόμενου ύψους.

Η ρύθμιση που παρατείνει τη σχετική προθεσμία η οποία είχε λήξει στις 9 Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων Κατηγορίας 5  είχε λήξει το φθινόπωρο του 2020 και δεν δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησής τους  μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου, όπως έγινε για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4). Ωστόσο, είχε δοθεί …χάρη για ένα έτος για όλα τα μεγάλα αυθαίρετα που βρίσκονται στις περιοχές που είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπρόσθετα, για τα   αυθαίρετα Κατηγορίας 5   τραπεζών από πλειστηριασμούς, από κληρονομιές, ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες με σύμβαση leasing και αυθαίρετα κίνητα της ΕΤΑΔ   είχε επιτραπεί,  κατ΄ εξαίρεση, η τακτοποίησή τους έως το 2025   αρκεί η υποβολή της αίτησης να είχε γίνει έως τις 9 Δεκεμβρίου.  Και για τις δύο περιπτώσεις δόθηκε παράταση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής αυθαιρέτων έως τον  Δεκέμβριο του 2022.

Επίσης, με ειδική ρύθμιση προωθείται και η δυνατότητα σε όσους είχαν νομιμοποιήσει αυθαίρετα σε αιγιαλό,    παραλία,  θαλάσσιο χώρο και πυθμένα να  μπορούν να πάρουν και απευθείας (άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση αυτής) το δικαίωμα απλής χρήσης. Αφορά ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν κατασκευαστεί από το Δημόσιο, τον ΕΟΤ (ή για λογαριασμό του) ή μονάδες των οποίων το Δημόσιο ή ο ΕΟΤ είχαν τη διαχείριση, ή έργα που είναι ουσιωδώς απαραίτητα για τη λειτουργία των συγκεκριμένων  ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ. Επίσης, η ρύθμιση αφορά κατασκευές που εξυπηρετούν τη λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ναυταθλητικά  έργα, έργα ανάπλασης που εκτελούνται από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ,  καρνάγια, έργα εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έργα εγκατάστασης υποβρυχίων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για την ηλεκτρική διασύνδεση νήσων ή βραχονησίδων, με την ηπειρωτική χώρα κλπ.

Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, θαλάσσιου χώρου και πυθμένα επί των συγκεκριμένων έργων   επιτρέπεται στην περίπτωση που στους συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους υφίστανται προεκτάσεις και βελτιώσεις, που συνδέονται λειτουργικά και αποτελούν οργανικό σύνολο αυτών ανεξαρτήτως του χρόνου κατασκευής τους, υπό την προϋπόθεση ότι για το σύνολο του έργου έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Τακτοποιείται το Θέατρο Πέτρας

Με άλλη ρύθμιση παραχωρείται κατά κυριότητα στον Δήμο Πετρούπολης η ιδιοκτησία των 74.202  τ.μ. του πρώην Λατομείου «Μαρασλή» όπου σήμερα βρίσκεται το Θέατρο Πέτρας, με την έκταση να αποχαρακτηρίζεται από αναδασωτέα. Σκοπός της παραχώρησης είναι η  δημιουργία, ο εκσυγχρονισμός και η εγκατάσταση χώρων για την εξυπηρέτηση Σχολής Θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο θέατρο. Τα έργα θα αποτελέσουν μέρος της αποκατάστασης του λατομικού χώρου και θα συμπληρώνουν την περιβαλλοντική αποκατάσταση η οποία θα πραγματοποιηθεί με την έγκριση σχετικής μελέτης η οποία θα υποβληθεί από τον Δήμο Πετρούπολης εντός πενταετίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η  δυνατότητα  δόμησης στο 10%, κάλυψης 10% και  μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 15 μέτρα ενώ ο δήμος θα πρέπει να αναδασώσει ίδια έκταση με την παραχωρηθείσα στην αναδασωτέα περιοχή του Ποικίλου Όρους εντός πενταετίας με επιμέλεια και έγκριση από την αρμόδια δασική υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα