Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, ο επίμονος πληθωρισμός αλλά και η πιο επιθετική νομισματική πολιτική που έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, προκαλούν αναστάτωση στις αγορές.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τις τελευταίες αποφάσεις για σύσφιξη της νομισματικής στήριξης, αναζητώντας παράλληλα περισσότερα στοιχεία για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Όπως επισημαίνει το Reuters, μέσα στο κλίμα αυτό, μόνο το 31% των μετοχών του τεχνολογικού Nasdaq διαπραγματεύεται πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών παρά το κέρδος 18% του δείκτη από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον ενός έτους. Αυτός ο αριθμός ανέρχεται στο 36% για το Russell 2000 που εστιάζει στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Οι μετοχές του S&P 500 πάνε καλύτερα, με το 68% των στοιχείων να διαπραγματεύονται πάνω από αυτό το όριο του κινούμενου μέσου όρου. Ωστόσο, μόνο πέντε μετοχές – η Apple, η Microsoft, η NVIDIA, η Tesla και η Alphabet περίπου το ήμισυ του κέρδους του δείκτη από τον Απρίλιο, έδειξαν στοιχεία που δημοσίευσε η Goldman Sachs νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο S&P σημείωσε άνοδο περίπου 24% για το έτος και βρίσκεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Ο S&P σημείωσε άνοδο 1,2% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,4% αυτόν τον μήνα, καθώς η εστίαση σε μια ολοένα και πιο επιθετική Fed έχει στερέψει την όρεξη για κινδύνους σε ορισμένες γωνιές της αγοράς.

Τα σπασμένα νεύρα έχουν επίσης εμφανιστεί στον δείκτη μεταβλητότητας Cboe, γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street, ο οποίος βρίσκεται περίπου 5 μονάδες υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο διάμεσο. Οι μετοχές υψηλής ανάπτυξης που άκμασαν το 2020 έχουν υποχωρήσει, μαζί με πολλές από τις λεγόμενες μετοχές meme που έχουν σημειώσει ράλι φέτος.

Η επόμενη εβδομάδα

Το επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα, η οποία είναι φτωχή σε στοιχεία και μεγάλα γεγονότα ενόψει Χριστουγέννων,  θα στραφεί στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αναζητώντας στοιχεία για τις αγοραστικές συνήθειες ενόψει των ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό και την COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street