Έξι ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων δύο που ανήκουν στην ολλανδική εταιρεία Ahold Delhaize και μια θυγατρική της Carrefour, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν βόειο κρέας και υποπροϊόντα του από τη Βραζιλία, καθώς η εκτροφή του συνδέεται με την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η Lidl Netherlands έχει ήδη δεσμευτεί να σταματήσει να πουλά όλο το βόειο κρέας από την Νότια Αμερική από το 2022.

Πολλά από τα προϊόντα που επηρεάζονται συνδέονται με τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρέατος στον κόσμο, την JBS SA.

Όπως γράφει το Reuters, τα μποϊκοτάζ αποτελούν απάντηση σε έρευνα της βραζιλιάνικης έκδοσης Reporter Brasil, η οποία αναφέρει ότι η JBS προμηθεύονταν έμμεσα αγελάδες από παράνομα αποψιλωμένες περιοχές, σε ένα σχέδιο γνωστό ως «ξέπλυμα βοοειδών».

Αυτό συμβαίνει όταν τα βοοειδή που εκτρέφονται σε ένα παράνομα αποψιλωμένο οικόπεδο πωλούνται σε μια νόμιμη φάρμα πριν από την πώληση σε ένα σφαγείο, για να κρύψουν την προέλευσή τους .

Η JBS είπε στο Reuters ότι έχει μηδενική ανοχή στην παράνομη αποψίλωση των δασών και έχει μπλοκάρει περισσότερους από 14.000 προμηθευτές επειδή δεν συμμορφώνονται με τις πολιτικές της. Η εταιρεία είπε ότι η παρακολούθηση των έμμεσων προμηθευτών – αυτών πριν από τον τελικό πωλητή στο σφαγείο – αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κλάδο, αλλά ότι η JBS θα θεσπίσει ένα σύστημα ικανό να το κάνει μέχρι το 2025.

Ο βραζιλιάνος συσκευαστής κρέατος είπε ότι η έρευνα της Reporter Brasil ανέφερε μόνο πέντε από τους 77.000 άμεσους προμηθευτές JBS και ότι αυτοί οι προμηθευτές πληρούσαν τις πολιτικές της εταιρείας κατά τη στιγμή της αγοράς.

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, έχει εκτοξευθεί από τότε που ο δεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019 και απέσυρε την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει πει ότι στοχεύει σε περισσότερη γεωργία και εξόρυξη για να βγάλει την περιοχή από τη φτώχεια.

Η αποψίλωση των δασών έφτασε σε υψηλό 15 ετών το 2021, με μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ να αφανίζεται.

Το μεγαλύτερο μέρος της απογυμνωμένης γης χρησιμοποιείται για εκτροφή βοοειδών.

Μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, η θυγατρική της Ahold Delhaize, Albert Heijn, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, θα σταματήσει να προμηθεύεται βόειο κρέας από τη Βραζιλία εντελώς.

Η Auchan France θα αφαιρέσει επίσης από τα ράφια της τα προϊόντα με βόειο κρέας που συνδέονται με την JBS. Τα σούπερ μάρκετ Carrefour Belgium και Delhaize θα σταματήσουν να πωλούν το βοδινό jerk της μάρκας Jack Link.

Αλλά και η βρετανική J Sainsbury Plc’s θα σταματήσει να προμηθεύεται το μάρκα corned beef του καταστήματός της από τη Βραζιλία, αλλά είπε ότι το 90% του βοείου κρέατος προέρχεται ήδη από τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας