
Στην πιστοποίηση ένδεκα (11) επιπλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από USDA/APHIS για την ενίσχυση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων στην αγορά των ΗΠΑ, προχώρησε το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.
Η χώρα μας εξάγει στις ΗΠΑ ακτινίδια, σταφύλια, εσπεριδοειδή και ρόδια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή τους είναι να υπόκεινται σε ψυχρή μεταχείριση (coldtreatment), βάσει εγκεκριμένων πρωτοκόλλων της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται κι επισήμως από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της χώρας μας, εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από το USDA/APHIS.
Ο αριθμός των Ελλήνων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που είναι πιστοποιημένοι μετά την εκπαίδευση που έγινε στην Ελλάδα το 2016 από το USDA/APHIS δεν επαρκούσε πλέον για την κάλυψη των εξαγωγικών απαιτήσεων της χώρας.
Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας της ανάγκη για την εκπαίδευση – πιστοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της χώρας μας πάνω στην διαδικασία της Ψυχρής Μεταχείρισης αλλά και για την στήριξη των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων προς ΗΠΑ και άλλες χώρες (σημειώνουμε ότι η διαδικασία της ψυχρής μεταχείρισης απαιτείται και κατά την εξαγωγή ακτινιδίων και εσπεριδοειδών και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, Ταϊλάνδη, Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ.α), για την οριστική επίλυση του προβλήματος ήρθε σε επικοινωνία και συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και εξασφάλισε την εκπαίδευση επιπλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι δυσάρεστες καταστάσεις της περυσινής περιόδου.
Στον ασφυκτικά λίγο χρόνο που είχε στην διάθεση του το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καθώς και λόγω της δυσκολίας που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, προχώρησε στην προετοιμασία και υλοποίηση της εκπαίδευσης διαδικτυακά.
Με την εκπαίδευση πιστοποιήθηκαν συνολικά έντεκα (11) φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της χώρας και ειδικότερα:
• Τέσσερις (4) στην ΠΕ Πέλλας
• Δύο (2) στην ΠΕ Ημαθίας
• Ένας (1) στην ΠΕ Ιωαννίνων
• Δύο (2) στην ΠΕ Καβάλας και
• Δύο (2) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
Οι 11 νέοι πιστοποιημένοι ελεγκτές προστίθενται στους ήδη 24 πιστοποιημένους σε ολόκληρη τη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 35.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης