Την στήριξη της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Μανουσάκη παρέχει η κυβέρνηση απέναντι στο βέτο που άσκησε ο μέτοχος μειοψηφίας για την τριετή ανανέωση της θητείας του.

Αυτό αναφέρουν στον Ο.Τ. υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με αφορμή την εμπλοκή που έχουν προκαλέσει οι εκπρόσωποι της κινεζικής State Grid, η οποία ελέγχει το 24% του Διαχειριστή. Πέραν της κυβερνητικής εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ – επιλέχθηκε το 2017 όταν η εταιρία αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηθηκε μερικώς – οι ίδιες πηγές των συναρμόδιων υπουργείων δηλώνουν ότι «έχουμε την πολιτική βούληση να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία της διοίκησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ύψους 1 δισ. ευρώ με την πλευρά των μετόχων του ελληνικού δημοσίου και της διοίκησης ΑΔΜΗΕ να υπεραμύνεται των επιλογών για το έργο που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Η State Grid αναφέρουν πηγές έχουν εκφράσει τις θέσεις τους και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης όσο και από τη διοίκηση Μανουσάκη επιδιώκεται η εξεύρεση λύσης στη διχογνωμία αλλά και η συνέχιση της συνύπαρξης των δύο μετόχων (Ελληνικού Δημοσίου και Κινέζων) στο επιτυχημένο μοντέλο που είχε ακολουθηθεί από το 2017 μέχρι και πριν το ξέσπασμα της επίμαχης αντιπαράθεσης.

Η State Grid στο πλαίσιο της υπεράσπισης των θέσεων της για το έργο της Κρήτης – Αττικής αρνήθηκε να δώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της στον Μάνο Μανουσάκη. Η θητεία του λήγει σε έξι μήνες και η κυβέρνηση επιθυμεί την ανανέωση της λόγω του επενδυτικού έργου που η εταιρία έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα και συνεχίζει να τρέχει.

Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2030

Στα εμβληματικά έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ από το 2017, τηρώντας απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα και πετυχαίνοντας τη διεύρυνση της περιουσιακής βάσης της εταιρίας κατά 30% προς όφελος των μετόχων της, έχουν κυρίαρχη θέση οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, το οποίο πολλαπλασιάζει αφενός την περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ και αφετέρου και το κυριότερο θεωρείται κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών. Πέραν αυτών με τα έργα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο ηλεκτρικός χώρος που θα έχει δημιουργηθεί θα είναι της τάξης των 17 GW -με στόχο την απορρόφηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα παραγωγής – ξεπερνώντας μάλιστα τους εθνικούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα κατά 2 GW.

Επενδυτική έκρηξη την τριετία 2018 – 2021

Ο ΑΔΜΗΕ έχει πετύχει ιδίως την τελευταία περίοδο 2018 μέχρι και το εννιάμηνο του 2021 να εκτινάξει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας. Έφτασε μάλιστα το 2020, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, σε επίπεδα ρεκόρ στο ύψος των 453 εκ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα – ορόσημα του Διαχειριστή είναι η ολοκλήρωση των τριών φάσεων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα το 2020, η ηλεκτροδότηση του υποβρύχιου καλωδίου των ρεκόρ της Κρήτης με την Πελοπόννησο, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες μπλακ άουτ που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Το 2019 εκκινήθηκε ο διαγωνισμός για τα έργα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Grid Telecom, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, ως όχημα του Διαχειριστή για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους

Το 2020 συμβασιοποιήθηκε το έργο της Κρήτης με την Αττική με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου να τοποθετείται χρονικά το 2024.

Πέρυσι επίσης προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την εκκίνηση της τέταρτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το έργο Νάξου – Σαντορίνης.

Ο ΑΔΜΗΕ σε ψηφιακή τροχιά – Τα νέα μεγάλα projects της επόμενης επταετίας

Με στόχο την ασφαλή ενεργειακή μετάβαση, ο ΑΔΜΗΕ ψηφιοποιεί με εντατικούς ρυθμούς το ηλεκτρικό σύστημα μέσα από έργα 70 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και την αυτοματοποιημένη λειτουργία τουλάχιστον 17 Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και 27 Υποσταθμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να υλοποιεί έργα τα οποία

από το νέο έτος και σταδιακά μέχρι το 2029 θα παραδίδονται με τεράστια οφέλη προς τους καταναλωτές.

Αναλυτικά και ανά έτος είναι:

2022

  1. Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος (Α’ εξάμηνο 2022)

Αφορά στο νότιο τμήμα του Ανατολικού Διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με βασικό κόμβο το ΚΥΤ Κορίνθου.

  1. Κατασκευή νέου ΚΥΤ Κορίνθου (Α’ εξάμηνο 2022)
  2. Θαλάσσια διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας (μέσα 2022)

Ενίσχυση τροφοδότησης Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) με τη διασύνδεση στην Υψηλή Τάση της Σκιάθου με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Προϋπολογισμός έργου: 56 εκατ. ευρώ. Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων έχει ολοκληρωθεί από την Hellenic Cables και ο Υποσταθμός 150 kV βρίσκεται υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα 2022.

  1. Νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Β’ εξάμηνο 2022)

Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υποσταθμού Maritsa East. Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 66,3 εκατ. ευρώ (ελληνικό τμήμα: 8,75 εκατ. ευρώ). Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ελληνικό τμήμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2ο εξάμηνο 2022.

2023

  1. Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου (Β’ εξάμηνο 2023)

H ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής είναι ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι», με αντικείμενο την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS). Προϋπολογισμός: 45,7 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (μαζί με Γραμμή Μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος).

  1. Ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης

Αποτελεί το πρώτο βήμα για τη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη αναδόχων για τον υποσταθμό στη Σαντορίνη και τα καλωδιακά τμήματα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

2024

  1. Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία, Ariadne Interconnection) έχει συνολικό μήκος (θαλάσσια & χερσαία τμήματα) 400 χλμ. και προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει ολοκλήρωση της διασύνδεσης εντός του πρώτου εξαμήνου 2024.

Στο θαλάσσιο μέτωπο των έργων, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πόντιση των οπτικών ινών (μήκους 335 χλμ. έκαστη) από την Prysmian, από την Αττική έως το Ηράκλειο Κρήτης. Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε επίσης η πόντιση του πρώτου τμήματος (μήκους 170 χλμ.) του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς ρεύματος,  από την ανάδοχη εταιρεία Nexans. Μάλιστα, στην εν λόγω πόντιση χρησιμοποιήθηκε το υπερσύγχρονο πλοίο «Aurora» που εγκαινίασε πρόσφατα ο νορβηγικός κολοσσός.

Οι έρευνες βυθού έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το καλοκαίρι. Οι μελέτες για τα χερσαία καλωδιακά τμήματα έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό άνω του 80%. Η παραγωγή των καλωδίων ξεκίνησε πριν έναν χρόνο στα εργοστάσια των αναδόχων (Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

  1. Ολοκλήρωση Γ.Μ. ΚΥΤ Κορίνθου-ΚΥΤ Κουμουνδούρου (έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με ΚΥΤ Κουμουνδούρου)
  2. Ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ολοκλήρωση της Δ’ Φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με τα νησιά Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος. Προϋπολογισμός: 260 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.  Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης για το ποσό των 165 εκατ. ευρώ.

2027

  1. Ηλεκτρική διασύνδεση Δωδεκανήσων

Αφορά στη διασύνδεση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 1,5 δισ. ευρώ.

  1. Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Φιλίππων και ΚΥΤ Νέας Σάντας

Η νέα Γ.Μ. μήκους 140 χλμ. θα ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος στο ανατολικό σύνορο της χώρας και θα αναβαθμίσει την ικανότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες στην περιοχή.

2029

  1. Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου

Η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου στην Υψηλή Τάση περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, μέσω Ανατολικής Θράκης και Εύβοιας. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 890 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια