Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον μηνών εκτινάχθηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, εν μέσω των προβλημάτων με τις ροές από την Ρωσία προς τη Γερμανία, που φαίνεται ότι ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 9,2%, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς το ρωσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία. Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τα ήδη εξαντλημένα αποθέματά της.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, καθώς το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί επίσης να καλύψει το κενό, με τη γερμανική παραγωγή ανέμου να βρίσκεται στο χαμηλότερο σε πέντε εβδομάδες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα τερματίσουν τη σεζόν σε ιστορικό χαμηλό, επεκτείνοντας πιθανώς την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και για τον επόμενο χειμώνα, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήδη αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνει η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν στα 160,5 ευρώ την μεγαβατώρα, πλησιάζοντας το ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου στα 162,13 ευρώ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν 7,8% υψηλότερα στα 158,3 ευρώ στο Άμστερνταμ.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο ρέει στον σταθμό Mallnow, όπου τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Europe, έπεσε στο μηδέν και η σύνδεση ρέει αντ’ αυτού προς τα ανατολικά προς την Πολωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή