Σε νέο υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και κατά 11%, καθώς το ρωσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία. Η αλλαγή στη ροή,  πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τα ήδη εξαντλημένα αποθέματά της.

Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, καθώς το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί επίσης να καλύψει το κενό, με τη γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε εβδομάδες.

«Αυτό θα συνεχιστεί για λίγο περισσότερο και πιθανότατα δεν θα τελειώσουν πριν κλείσει ο χειμώνας», δήλωσε ο Hans van Cleef, ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro. «Ανάλογα με το πόσα αποθέματα θα έχουν απομείνει μέχρι τότε, οι επιπτώσεις των τρεχουσών ελλείψεων στις τιμές θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο».

«Στερεύουν» τα αποθέματα

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα τερματίσουν τη σεζόν σε ιστορικό χαμηλό, επεκτείνοντας πιθανώς την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και για τον επόμενο χειμώνα, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήδη αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνει η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 162,78 ευρώ την μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 9,4% στα 160,75 ευρώ στις 11:23 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Το ρωσικό αέριο στον σταθμό Mallnow, όπου τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Europe, έπεσε στο μηδέν και η σύνδεση ρέει αντ’ αυτού προς τα ανατολικά προς την Πολωνία.

Η Gazprom παρέχει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου πιέζει για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2. Οι περιορισμένες προμήθειες ανάγκασαν την Ευρώπη να βασιστεί στα αποθέματα και να κάψει περισσότερο άνθρακα, «για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα».

«Δεν έχουμε ιδέα αν οφείλεται στο ότι η Gazprom δεν έχει εφεδρική παραγωγή μπροστά στη ρωσική ζήτηση ή σε μια κρυφή πολιτική ατζέντα», είπε ο Thierry Bros, πρώην trader ενέργειας που τώρα είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.

Το λάθος timing της Γερμανίας

Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει σχεδόν το ήμισυ της δυναμικότητάς της σε πυρηνική ενέργεια πριν από το τέλος του έτους, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα που ήδη αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ενεργειακά προβλήματα στην ιστορία της ΕΕ.

Μετά τη διακοπή της λειτουργία των σταθμών Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf — μέρος της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας – θα μείνουν σε λειτουργία μόνο τρεις πυρηνικοί σταθμοί, οι οποίοι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Γερμανία δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει όλους τους αντιδραστήρες της. Εκείνη την εποχή, η χώρα ήταν ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η σταδιακή κατάργηση την άφησε να εξαρτάται περισσότερο από τον άνθρακα και τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι, η χώρα έμεινε πίσω στην κούρσα του «καθαρού μηδέν» στις εκπομπές αερίων, αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στο λόμπι του άνθρακα, στους διαδηλωτές κατά των αιολικών πάρκων και στους κατασκευαστές, ιδιαίτερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Από την σκοπιά των καθαρών εκπομπών, ήταν πάντα μια αμφισβητήσιμη ιδέα να κλείσουν τα γερμανικά πυρηνικά προτού τα εργοστάσια φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους», δήλωσε ο Hanns Koenig, επικεφαλής έργων στην Aurora Energy Research.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια