Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες δεδομένης της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fitch Ratings τη Δευτέρα.

Προσθέτει μάλιστα, ότι η εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους μπορεί να οδηγήσει σε ανανεωμένα lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αυτό μπορεί να αυξήσει την αστάθεια των τιμών βραχυπρόθεσμα.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2022, υπό την αίρεση ότι τα νέα lockdown θα είναι συντομότερα και λιγότερο αυστηρά από αυτά του 2020», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: «Η ανάκαμψη μπορεί να αντιστραφεί εάν η Όμικρον ή άλλες πιθανές νέες παραλλαγές αποδειχθούν σημαντικά πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες, οδηγώντας σε νέα παρατεταμένα lockdown».

Η Fitch υπογραμμίζει ότι ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που ονομάζονται ΟΠΕΚ+, είναι ο κύριος σταθεροποιητικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από την έναρξη της πανδημίας και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, οι πολιτικές του ΟΠΕΚ+ μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου, καθώς ορισμένα μέλη της συμμαχίας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, ενισχύουν την παραγωγή για να αξιοποιήσουν τα μεγάλα αποθέματά τους, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες