Οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα –και ειδικά η ενέργεια– καθώς και τα χρηματιστήρια παρουσίασαν τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2021, ενώ αντίθετα τα ομόλογα και το συνάλλαγμα είχαν τις χαμηλότερες. Τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις τιμές εμπορευμάτων, πρώτων υλών, δεικτών χρηματιστηρίων, ομολόγων και νομισμάτων την παρουσίασε φέτος ο καφές με σχεδόν 85% και ακολουθούν το ντίζελ και η αμόλυβδη με 50%, το φυσικό αέριο με σχεδόν 48% και ο δείκτης S&P 500 Energy με αντίστοιχο ποσοστό. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν η λίρα της Τουρκίας με απώλειες άνω του 48%, το πέσο της Αργεντινής με βουτιά 17,3%, το ασήμι με 17%, το πέσο της Χιλής με σχεδόν 16% και η πλατίνα με άνω του 15%.
Από προκύπτει από την εξέλιξη των τιμών για όλες τις κατηγορίες επενδύσεων και τιμών όπου αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» και οι χαμένοι στα χρηματιστήρια και τις υπόλοιπες επενδυτές αγορές, τα οποία παρουσιάζει σήμερα σε αναλυτικού πίνακες ο Οικονομικός Ταχυδρόμος βασιζόμενος σε στοιχεία από τη Wall Street Journal. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εμπορεύματα, νομίσματα, χρηματιστηριακούς δείκτες και ομόλογα ETF τα οποία διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια.
Μεταβολές στις αγορές
Η πανδημία προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στις αγορές. Οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα ειδικά το πρώτο μισό του έτους προκάλεσαν έκρηξη τιμών από τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρονικά. Σε αυτό συνέβαλαν και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά στις μεταφορές κι ακόμη πιο ειδικά στη ναυτιλία, όπου τα κόστη εκτοξεύτηκαν στη στρατόσφαιρα ανατροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές τάσεις. Οι προσπάθειες για άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν στη συνέχεια σε ξαφνική κι έντονη ζήτηση για ενέργεια με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων παραγώγων του όπως το ντίζελ και η αμόλυβδη να εκτοξευτούν στα ύψη.
Παράλληλα, η ευφορία από τη θετική πορεία εισηγμένων εταιρειών στα αμερικανικά και άλλα μεγάλα χρηματιστήρια οδήγησε σε υψηλά ρεκόρ τις τιμές των μετοχών των εταιρειών. Πρόκειται κυρίως για μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που ωφελήθηκαν σημαντικά από την εξ αποστάσεως εργασία και κατανάλωση (λιανικές πωλήσεις), για μετοχές των εταιρειών ενέργειας αλλά και για μετοχές ομίλων που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν πιο πολύ στο μέλλον όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εξελίσσουν ηλεκτρικά οχήματα. Σημαντικό επίσης ήταν το ράλι σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών και ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης εμβολίων. Το μεγάλο αυτό ράλι στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ προκάλεσε ανάλογο θετικό κλίμα και σε ευρωπαϊκά και άλλα χρηματιστήρια που κινήθηκαν ανοδικά για να μην μείνουν πίσω στην κούρα.
Στους χαμένους ήταν τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων οικονομιών, όπου οι προκλήσεις αναμένεται να αυξηθούν λόγω της φερόμενης αύξησης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέσα στο 2022. Όταν συμβαίνει αυτό παραδοσιακά φεύγουν κεφάλαια από αναδυόμενες προς ανεπτυγμένες αγορές. Πολλές χώρες όμως έχουν επιπλέον και τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα. Η Τουρκία που είδε φέτος τη λίρα να χάνει σχεδόν 50% ακολουθεί ανορθόδοξη νομισματική πολιτική με μειώσεις επιτοκίων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Η Αργεντινή από την πλευρά της εξακολουθεί να βρίσκεται σε δίνη χρέους και μιλά συνεχώς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πώς θα το εξυπηρετήσει και τι παραχωρήσεις θα κάνει. Τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα έπληξαν επίσης το χρηματιστήριο στη Βραζιλία αλλά και το Χονγκ Κονγκ όπου η Κίνα ασκεί εξουσία με σιδερένια πυγμή.
Latest News
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.
Κινδυνεύει η τεκίλα απο τους δασμούς του Τραμπ
Οι σχέδιασμοί του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο τις εισαγωγές τεκίλας στις ΗΠΑ , των Diageo, Becle ύψους 3 δισ. δολαρίων