Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να μπει επιτέλους σε ράγες το έργο της Ψυττάλειας, μετά από ένα διετές σήριαλ προσφυγών, αντεγκλήσεων και παρατάσεων. Σήμερα, στο πεδίο του διαγωνισμού για την πενταετή σύμβαση των 260 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει ενεργή προσφυγή, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, κι εφόσον ο ορίζοντας παραμείνει ανέφελος, όπως και διαφαίνεται, μέσα στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές, αφού περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το έργο της διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας με την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ.

Με την υπογραφή κλείνει η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα της εταιρείας, μετά τη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για το τίμημα του αδιύλιστου νερού κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, ύψους 157 εκατ. ευρώ, και το κόστος του για τα επόμενα 20 χρόνια με 40% χαμηλότερη τιμή. Από εδώ και πέρα η διοίκηση της εταιρείας επικεντρώνεται στην εφαρμογή του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που χωρίζεται σε τρεις άξονες: τα έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ και την αντικατάσταση δικτύων για τη μείωση διαρροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Νέοι διαγωνισμοί στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Όπως αποκάλυψαν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπος Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Αναστάσιος Τόσιος, δύο νέοι διαγωνισμοί αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για το νέο Βιολογικό (ΚΕΛ) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου-Σπατών-Αρτέμιδας, κόστους 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και ένα μικρότερο στον Μαραθώνα, που θα περιλαμβάνει κι ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Τα προγραμματιζόμενα έργα πρόκειται να καλύψουν 400.000 κατοίκους με 1.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης. Ουσιαστικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ θα έχει αποτύπωμα σε όλους τους μεγάλους δήμους της Ανατολικής Αττικής, ενώ σε δεύτερη φάση όποια έργα χρειαστούν στη δεκαετία θα γίνουν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της περιοχής.

Nέο βιοκλιματικό κτήριο

Επτά κτήρια σε ένα πρόκειται ενώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνοντας όλο το διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να επιτύχει, όπως σημείωση ο κ. Σαχίνης, μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Για την ανέγερση του νέου βιοκλιματικού κτηρίου της ΕΥΔΑΠ έχει ήδη επιλεγεί ιδιόκτητη έκταση πίσω από τα Ολυμπιακά ακίνητα στο Γαλάτσι.

Μέσα στον Ιανουάριο θα προηγηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το νέο κτήριο. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, έχει ήδη γίνει εκτεταμένη ανάλυση σχετικά με το νέο κτήριο, το οποίο θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. Ξεκαθάρισε δε ότι η απελευθέρωση κτηρίων δεν αφορά στα Περιφερειακά Κέντρα, τους τομείς ύδρευσης ή αποχέτευσης ούτε βεβαίως τα περίπου 300 αντλιοστάσια της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις