Την προσδοκία ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της Ελλάκτωρ, η Άκτωρ, θα σταματήσει να παράγει ζημιές το 2022 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου εκτίμησε ότι «η αύξηση των εσόδων και η σταδιακή εκτέλεση των νέων έργων, που έχουν καλύτερα περιθώρια κερδοφορία θα βελτιώσουν την εικόνα της Άκτωρ». Ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσκολία να κάνει προβλέψεις εκφράζοντας την ελπίδα πως στο σύνολο της επόμενης χρονιά οι κατασκευές δεν θα δίνουν ζημιές.

Ο κ. Μπουλούτας θύμισε τις ενέργειες που έκανε η διοίκηση για την εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου, όπως η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο. Σημείωσε μάλιστα πως η σταθεροποίηση των εσόδων αποτελεί το πρώτο θετικό σημάδι. Έκανε ακόμη γνωστό ότι στην τρέχουσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξόδου του ομίλου από τις αγορές της Τσεχίας, της Χιλής και της Μ. Βρετανία, ενώ ολοκληρώνεται και η αποχώρηση από Αυστραλία και Βραζιλία.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητά με τις τράπεζες για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και τον περιορισμό του μεσοπρόθεσμου χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου.

Οι ελπίδες του ομίλου για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έρχονται επίσης από το γεγονός πως φέτος υπεγράφησαν στις κατασκευές και τη διαχείριση απορριμμάτων νέες συμβάσεις ύψους 500 εκ. ευρώ κι έτσι το ανεκτέλεστο ανέβηκε στα 2 δις. ευρώ. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου υπεγράφη σύμβαση 109 εκατ. για την κατασκευή ξενοδοχείου στην Αττική, καθώς και συμβόλαιο με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις στη Λάρισα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας των κατασκευών ο όμιλος παρουσίασε ζημιές ύψους 56 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο με σημαντική επίπτωση από την αρνητική διαιτητική απόφαση για έργο στο Κατάρ ύψους 26,2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουλούτας τόνισε πως στο εννεάμηνο υπήρξε μικρή πτώση εσόδων, αλλά το τρίτο τρίμηνο ο όμιλος κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο που αποτελεί θετική σημάδι, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου (EBITDA) ήταν τα υψηλότερα των τριών τελευταίων τριμήνων. Σε επίπεδο προ φόρων το τρίτο τρίμηνο ήταν και το πρώτο κερδοφόρο του τελευταίου 18μηνου.

Οι άλλοι τομείς               

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είπε πως όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου παρουσίασαν αύξηση στο εννεάμηνο με την εξαίρεση των κατασκευών όπου υπήρξε πτώση εσόδων κατά 26%. Μικρή υποχώρηση λόγω μειωμένων ενοικίων στο Smart Park είχε και o τομέας ακινήτων.

Ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κινήθηκε θετικά αλλά οι μειωμένοι άνεμοι του τρίτου τριμήνου επηρέασαν τα αιολικά πάρκα του ομίλου. Ο κ. Μπουλούτας είπε πως στη δραστηριότητα των ΑΠΕ πρέπει να προστεθούν και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που φτάνει τα 45 MW. Έτσι η συνολική παραγωγή ΑΠΕ του ομίλου αγγίζει τα 550 MW. Η διοίκηση υποστήριξε πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μετά την πρόσφατη απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης για αιολικό στα Άγραφα. Στη διάρκεια του 2022 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του ομίλου θα παραμείνει σταθερή.

Στις παραχωρήσεις η βελτίωση συνδέεται με την αυξημένη κυκλοφορία στους οδικούς άξονες που διαχειρίζονται κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος. Στην Αττική Οδό, για παράδειγμα, η κυκλοφορία είναι πλέον αυξημένη σε σχέση με το 2020 ενώ τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έφτασε τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία. Για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού ο κ. Μπουλούτας είπε πως «δεν έχουμε κάποιες επίσημες πληροφορίες σε σχέση με τη διαδικασία. Αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πιθανώς στις αρχές του 2023. Για την υπογραφή της σύμβασης θα χρειαστεί ένας ακόμα χρόνος κατά πάσα πιθανότητα».

Για τις νέες συμβάσεις που διεκδικεί ο όμιλος η διοίκηση επικεντρώθηκε στο διαγωνισμό για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τους τρεις διαγωνισμούς για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, καθώς και το γεγονός πως η REDS είναι μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Για το επενδυτικό σχέδιο στο πρώην Οινοποιείο Καμπά τονίστηκε πως ο όμιλος θα παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία προς το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις