«Ψηφιακή μορφή» με ταυτόχρονη πλήρη πρόσβαση του εργαζόμενου στις πληροφορίες που αφορούν την εργασία του, λαμβάνει η απασχόληση το 2022 μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία των τελευταίων ετών, στο χώρο της αγοράς εργασίας. Η ψηφιακή απεικόνιση της παρεχόμενης εργασίας, των ωρών απασχόλησης αλλά και των αμοιβών, θα είναι γεγονός εντός του πρώτου εξαμήνου του επομένου έτους.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλους κλάδους της οικονομίας – επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ – και φιλοδοξεί έως το τέλος του 2022 να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Οι  εργαζόμενοι – μέσω αυτής –  θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους και θα ελέγχουν το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την εργασία τους. Ώρες εργασίας, υπερωρίες, αμοιβές κλπ. Στην πλήρη εφαρμογή της κάρτας ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του, καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του.

Διαβάστε επίσης: ΜyErgani – Από σήμερα η πιλοτική λειτουργία – Πρώτο βήμα για ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το συνολικό έργο έχει ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι από την συγκεκριμένη καινοτομία θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια άτομα – μισθωτούς.

Η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε πρόσφατα με τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο πληροφοριακό πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ». Το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε πιλοτική λειτουργία τη νέα υπηρεσία myergani.gov.gr που επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί προάγγελο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που την απασχόλησή τους. Στόχος του υπουργείου με την εφαρμογή αυτή είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών.

Εφαρμογή

Ο εργαζόμενος – μέσω του myergani.gov.gr – μπορεί να ενημερωθεί: για την σχέση εργασίας δηλαδή αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, μερικής, εργαζόμενος με κοινωφελή εργασία ή για πρακτική άσκηση. Να δει τη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες και αφορούν την έναρξη και λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση, το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες. Ακόμη έχει πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχει λάβει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων COVID-19. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τα δώρα αλλά και όλα τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας.

Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά – άμεσα – συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Τους πρώτους μήνες του 2022, θα ακολουθήσει η καθιέρωση της κάρτας σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ.), οι οποίες είναι ευκολότερο να εφαρμόσουν το νέο σύστημα, καθώς  διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης στην εργασία.

Στην τρίτη φάση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax