Ο οικονομολόγος Γιόαχιμ Νάγκελ θα αντικαταστήσει τον Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (SPD) πρότεινε τον 55χρονο Νάγκελ για τη θέση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αποδέχθηκε την πρόταση του καγκελάριου. Με τον Γιόαχιμ Νάγκελ διασφαλίζεται η ομαλή διαδοχή στην ηγεσία της Bundesbank, είπε ο Λίντνερ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα διασφαλιστεί η νομισματική συνέχεια στηνBundesbank. Είμαστε σε εποχές εντεινόμενης επιφυλακής για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών. Και η αξιωματική αντιπολίτευση χαιρέτισε την επιλογή Νάγκελ, «είναι ένας έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης», σχολίασε ο Πάουλ Τσίμιακ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ είναι «παιδί» της Bundesbank, εργάστηκε στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα επί 17 χρόνια, έξι από αυτά διετέλεσε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Είναι μέλος του SPD αλλά είναι υποστηρικτής της νομισματικής σταθερότητας, κόντρα στη χαλαρή πολιτική επιτοκίων που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία της ΕΚΤ.

Το 2017 μετακόμισε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα «KfW» και στη συνέχεια το 2020 στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIZ, ένα είδος Κεντρικής Τράπεζας των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας) όπου είναι αναπληρωτής επικεφαλής του τομέα των Τραπεζών.  Η τοποθέτηση του Νάγκελ στη θέση του προέδρου της Bundesbank θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, καθώς στο τέλος του χρόνου αποχωρεί ο νυν πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είχε συγκρουστεί συχνά με τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και το ζήτημα του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι θεωρεί «πολύ απίθανη» την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη χρονιά.

Οπως συνέβη με τον Βάιντμαν, έτσι και ο Νάγκελ θα βρεθεί στην ΕΚΤ αντιμέτωπος με μία πλειοψηφία, η οποία τείνει στη χαλαρή νομισματική πολιτική, εκτίμησε ο οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Το ενδιαφέρον όλων αυτήν τη στιγμή είναι στραμμένο στον πληθωρισμό, για αυτό είναι σημαντική η νομισματική σταθερότητα που πρεσβεύει παραδοσιακά η Μπούντεσμπανκ. «Στην ευρωζώνη υπάρχουν τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις, για αυτό περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ζητούμενο ένας προσανατολισμός στη νομισματική σταθερότητα», σημείωσε ο Κρέμερ.

Ο Φρίντριχ Χάινεμαν από το «Κέντρο Λάιμπνιτς Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας» (ZEW) περιμένει ότι ο Νάγκελ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη γερμανική νομισματική παράδοση της Bundesbank στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, χωρίς ιδεοληψίες. «Με τον Νάγκελ εξανεμίζονται οι ελπίδες νοτιοευρωπαϊκών χωρών ότι η Μπούντεσμπανκ θα δεχθεί άκριτα την απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ», σχολίασε ο Χάινεμαν. Ο Νάγκελ θα αξιολογήσει σίγουρα σημαντικότερα τους κινδύνους από τον πληθωρισμό από τα συμφέροντα χρηματοδότησης υπερχρεωμένων χωρών», είπε ο οικονομολόγος του κέντρου ZEW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή