«Μια έμπειρη προσωπικότητα η οποία εγγυάται τη συνέχεια στην Bundesbank». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο Κρίστιαν Λίντνερ, μέσω Twitter, τον άνθρωπο που προτείνεται ως ο επόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας: Τον Γιόακιμ Νάγκελ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η επιλογή έγινε από κοινού με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Άλλωστε, ο 55χρονος Νάγκελ είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ ταυτόχρονα είναι και τεχνοκράτης που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (17 χρόνια) στις τάξεις της Buba, ενώ έγινε ο πρώτος από το προσωπικό που αναδείχθηκε στη διοίκησή της. Έτσι, υπό μία έννοια, επιστρέφει ουσιαστικά εκεί από όπου ξεκίνησε την επιτυχημένη του πορεία, μετά από «διάλειμμα» πέντε ετών.

Έμπειρος και με κύρος

«Ο ορισμός του Γιόακιμ Νάγκελ ταιριάζει με τον ρόλο της Γερμανίας ως “άγκυρας σταθερότητας στην Ευρώπη”, όπως υπογραμμίστηκε από την κυβέρνηση στην συμφωνία για τον σχηματισμό της», σχολίασε ο Κρίστιαν Σέβινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.

Πρόκειται για «έναν εξαιρετικό και έξυπνο οικονομολόγο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει καλά την Γερμανία», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ινστιτούτου DIW, Μάρσελ Φράτσερ. «Ο Νάγκελ είναι άξιος εμπιστοσύνης ότι θα συνεχίσει την παράδοση της γερμανικής Bundesbank στις συζητήσεις εντός της ΕΚΤ», είπε και ο Φρίντριχ Χάινεμαν, στέλεχος του ινστιτούτου ZEW.

Κατέστη, έτσι, σαφές ότι ο νέος διοικητής απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του τραπεζικού κλάδου και των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, γεγονός που αναμφίβολα ενισχύει τη θέση του – τόσο εντός συνόρων όσο και στην ΕΚΤ. Πολύ περισσότερο καθώς σήμερα ανήκει στα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία θεωρείται από πολλούς ως η κεντρική τράπεζα των… κεντρικών τραπεζών.

«Η καλύτερη δυνατή λύση»

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι προτού επέλθει η τελική συμφωνία, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και ο Λίντνερ χρειάστηκε να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον Σολτς. Μάλιστα, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να απειλήσει με βέτο στην περίπτωση που η καγκελαρία επέλεγε την βασική «αντίπαλο» του Νάγκελ για την ίδια θέση, Ίζαμπελ Σνάπνελ – η οποία είχε οριστεί από τον ίδιο τον Σολτς στη διοίκηση της ΕΚΤ το 2020.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Νάγκελ είναι «ο καλύτερος υποψήφιος που υπήρχε», όπως σημειώνουν αρκετοί στο Βερολίνο, αλλά και τη Φρανκφούρτη. Είναι κάποιος που μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τον Σολτς όσο και τον Λίντνερ, ενώ σίγουρα δεν θα δυσαρεστήσει τον παραιτηθέντα Γενς Βάιντμαν, τον οποίο και θα διαδεχθεί, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία του και οι θέσεις που έχει εκφράσει τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «γερακιών».

«Ο Βάιντμαν σίγουρα έχει συμπεριφερθεί πολύ ως γεράκι, όμως έχει παίξει ένα δημιουργικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ και έχει αποδεχθεί τις αποφάσεις που ελήφθησαν», σχολίασε για τον απερχόμενο πρόεδρο της Buba το στέλεχος της αμερικανικής JP Morgan, Γκρεγκ Φουζέσι – και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι ο Νάγκελ δεν θα συμπεριφερθεί αναλόγως.

Ευνοϊκότεροι καιροί για «γεράκια»

Η αλήθεια, άλλωστε, είναι πως – αν και οι γενικοί συσχετισμοί στην ΕΚΤ δεν αλλάζουν – οι καιροί που έρχονται μοιάζουν να είναι πιο ευνοϊκοί για τα γεράκια, παρά για τα περιστέρια. Η αιτία δεν είναι άλλη από την μεγάλη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας, ενισχύει τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν την επιστροφή στην «κανονικότητα» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μειωμένης ρευστότητας που παρέχει η εκτύπωση χρήματος.

Σε αυτό το φόντο, ο φιλόδοξος Νάγκελ μπορεί να αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή, κάτι που δεν κατάφερε ο Βάιντμαν. Εκμεταλλευόμενος, φυσικά, τη μακρά εμπειρία που διαθέτει, καθώς και το ταλέντο του να επιτυγχάνει συμβιβασμούς προς όφελος των θέσεών του.

Αναμφίβολα δε, η Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του θα αναμένουν με ενδιαφέρον να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του και τη στάση του, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή