Εξαντλήθηκε η υπομονή των Βρυξελλών απέναντι στη Βαρσοβία και την προκλητική της συμπεριφορά. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επισήμως τις νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας με αφορμή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι της εθνικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Κομισιόν έκρινε πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας παραβιάζει τις βασικές κοινοτικές αρχές περί συλλογικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου και κατ’ επέκταση τη δεσμευτική ισχύ των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα τα πυρά της στρέφονται ευθέως κατά της ουδετερότητας των δικαστικών αρχών της χώρας, με σαφείς αιχμές για την επιρροή που ασκεί η πολιτική ηγεσία προς τους δικαστές.

«Η Κομισιόν έχει σοβαρές αμφιβολίες για την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θεωρεί πως δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ενός δικαστηρίου που σέβεται το Νόμο» αναφέρει μεταξύ άλλων η αιχμηρή ανακοίνωση.

Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως η αντίδραση της Κομισιόν δείχνει την πρόθεση των κοινοτικών θεσμών να κλιμακώσει πλέον τη διαμάχη που έχει «ανοίξει» με την Βαρσοβία αναφορικά με το κράτος δικαίου, αλλά και την ευρύτερη προκλητική και αντιευρωπαϊκή γραμμή που έχει υιοθετήσει το υπερσυντηρητικό κόμμα PiS, αφότου ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας της χώρας, το 2015.

Η διαμάχη αυτή, εξάλλου, έχει ήδη σταθεί αφορμή ώστε η Κομισιόν να «παγώσει» την απελευθέρωση κονδυλίων ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία, με το επιχείρημα πως η πολωνική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και άρα τα κονδύλια μπορεί να τύχουν κακοδιαχείρισης με την ανοχή των εισαγγελικών αρχών.

Με την εκκίνηση της σημερινής διαδικασίας, η Πολωνία έχει δύο μήνες περιθώριο να απαντήσει και να συμμορφωθεί και εφόσον η απάντηση της δεν ικανοποιήσει την Κομισιόν το θέμα θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από το οποίο η Βαρσοβία απειλείται με βαρύ πρόστιμο. Σημειωτέον, πάντως, πως η Πολωνία έχει ήδη επιβαρυνθεί με δύο πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έτερες υποθέσεις, με αποτέλεσμα το… κοντέρ να «γράφει» περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα