Σε αύξηση, τουλάχιστον 2% συν 6%, στον κατώτατο μισθό εντός του 2022, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να λύσει την «εξίσωση» των αυξήσεων στις αμοιβές για το επόμενο έτος, χωρίς να δυσαρεστήσει καμία πλευρά της αγοράς.

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσει με το 2% την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ.

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022 θα είναι σημαντική», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια και στην ενίσχυση των εισοδημάτων.

Την κατεύθυνση, έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στη «βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αποτελεί την «φράση κλειδί» για την τελική κυβερνητική απόφαση. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη υψηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να «σηκώσουν» το αυξημένο εργατικό κόστος, καθώς ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Πάντως η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους. Τι θα ακολουθήσει, το περιγράφει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης «στις αρχές του 2022, θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία διαβούλευσης όπως προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός». Η αύξηση που θα δοθεί θα συνιστά το «μέρισμα των εργαζόμενων από την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.