Tα 100 τρισ. δολάρια αναμένεται να ξεπεράσει το παγκόσμιο ΑΕΠ για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρείας Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία. Ο πληθωρισμός όμως είναι ο παράγοντας που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία, καθώς αν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δύσκολα θα αποφύγουν να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι πώς οι παγκόσμιες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, αντιπρόεδρος του CEBR. «Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτρια προσαρμογή  θα φέρει τους μη προσωρινούς παράγοντες που προκαλούν πληθωρισμό σε έλεγχο. Στην αντίθετη περίπτωση, ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για ύφεση το 2023 ή το 2024».

Οι ανακατάξεις στην δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της CEBR η Κίνα θα σκαρφαλώσει στην κορυφή και θα γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, το 2030. Η Ινδία θα βρεθεί το 2022 στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θέση που σήμερα κατέχει η Γαλλία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031. Η Βρετανία, παρά το Brexit θα καταφέρει να ξεπεράσει τη Γαλλία το 2036.

 Η Γερμανία  επίσης αναμένεται να υπερκεράσει την Ιαπωνία το 2033. Η Ρωσία έχει προοπτικές να μπει στην δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη το 2036 και η Ινδονησία να καταλαβει την ένατη θέση το 2034.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 2 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι 2036,  καθώς οι εταιρείες θα μετακυλύουν το κόστος της απεξάρτησης τους από τον άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως