Η πολιτική τάξη της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων στη διάρκεια του διαρρεύσαντος 2021. Η κυβέρνηση πάλεψε με το δύσκολο δίλημμα μεταξύ οικονομίας και πανδημίας και εμφανώς έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της πρώτης. Η αλήθεια είναι ότι κέρδισε τη μάχη της οικονομίας, διαμορφώνοντας συνθήκες ισχυρής ανάκαμψης, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, και μαζί τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για την επόμενη χρονιά.
Δεν μπορεί ωστόσο να ισχυριστεί το ίδιο για την πανδημία. Το μέτωπο της υγειονομικής κρίσης διογκώθηκε υπέρμετρα το 2021, το εμβολιαστικό κύμα ανακόπηκε επικίνδυνα και έτσι χιλιάδες συμπολίτες μας χάθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς.
Μετράμε ήδη 20.000 θανάτους και όλα δηλώνουν ότι η νέα, άκρως μεταδοτική, μετάλλαξη Ομικρον θα μας απειλήσει έντονα από την αρχή του χρόνου. Το πλήθος των θανάτων θόλωσε σε σημαντικό βαθμό την αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία στο μέτωπο της οικονομίας και έφθειρε την κυβέρνηση. Ωστόσο οι φθορές κρίνονται ακόμη ελεγχόμενες.
Ο κ. Μητσοτάκης ηγεμονεύει ακόμη στην ελληνική πολιτική σκηνή, δεν απειλείται εσωτερικά, ούτε κινδυνεύει, κατά τα φαινόμενα, να χάσει την πρωτιά. Φθείρεται, κατά βάση, αργά, και αυτό το οφείλει στο ότι εξ αρχής υπερασπίστηκε τα εμβόλια, τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ των εμβολιασμών και αρνήθηκε με τρόπο καθαρό, χωρίς παρεκκλίσεις, τις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις των αντιεμβολιαστών. Αν μάλιστα είχε τηρήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Εκκλησία, είχε υποστηρίξει την υποχρεωτικότητα με περισσότερο σθένος και είχε ενισχύσει δεόντως το σύστημα υγείας και δη το κομμάτι των ΜΕΘ, σήμερα δεν θα είχε κανένα, μα κανένα, πολιτικό πρόβλημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να πει κανείς ότι κυριαρχήθηκε επίσης από το αυτό δίλημμα, μεταφέροντας όλες τις προσπάθειές της στο μέτωπο της πανδημίας, καταγγέλλοντας κυρίως την κυβερνητική αβελτηρία να ενισχύσει τα νοσοκομεία και ιδιαιτέρως τις ΜΕΘ. Αλλά συνολικά στο πανδημικό πεδίο δεν υπήρξε εξ αρχής πλήρης και ολοκληρωμένη η προσέγγισή της. Ο κ. Τσίπρας επηρεάστηκε από τις μονομανίες στελεχών του για τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα, ταλαντεύθηκε για μεγάλο διάστημα και έτσι δεν υπερασπίστηκε με βεβαιότητα, όπως θα έπρεπε, τους εμβολιασμούς. Κατέληξαν μάλιστα τα στελέχη του να καταγγέλλουν με ακραίο τρόπο τους θανάτους, αναγκάζοντάς τον να διαγράψει τον Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε το θετικό σενάριο της οικονομίας, σχεδόν το προσπέρασε, δεν το αποδέχθηκε ποτέ, αφήνοντας όλο το πεδίο ανοιχτό στην κυβέρνηση. Θα περίμενε κανείς μια πιο ανοιχτή προσέγγιση, που θα επέτρεπε μερίδιο στην ευκαιρία και άσκηση της όποιας επιρροής στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Η άρνηση ή η αγνόηση των συνθηκών συνήθως απομονώνει και αποξενώνει. Η ευκαιρία ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας είναι πραγματική και ικανή να υπερβεί τον ζόφο και τη σκοτεινιά της πανδημίας, γιατί απλούστατα κινητοποιεί τη χώρα και δημιουργεί περιβάλλον υψηλών προσδοκιών στους πολίτες.
Αλλά και οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μόνο αδιάφορες δεν είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χώρος μετά την εκλογή Ανδρουλάκη εισήλθε σε διαδικασία ανασύνταξης και ανασυγκρότησης και λογικά αν υπηρετηθεί με συνέπεια θα διεκδικήσει διεύρυνση της επιρροής του στην κοινωνία. Πράγμα που εφόσον επιβεβαιωθεί μεσοπρόθεσμα θα πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας τα κενά που εκείνος αφήνει.
Κοινώς η χρονιά, πέρα από τον πόνο και τη δυσκολία που μετέφερε στην ελληνική κοινωνία, φανέρωσε πως «τα πάντα ρει», ότι ακόμη και στις δύσκολες πανδημικές συνθήκες, η πολιτική επιμένει να κινείται και να διαμορφώνει διαφορετικές και εξελισσόμενες συνθήκες. Αλλωστε τίποτε στην πολιτική δεν είναι αδιάφορο. Ολα στο τέλος αποτιμώνται. Και πλέον είμαστε σε νέα φάση επαναξιολόγησης των πάντων.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα