Σε αντικατάσταση του Τσεν Κουανγκούο, προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, ο οποίος ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Kίνας στην περιοχή Σιντζιάνγκ, επέβλεψε ένα κύμα καταστολής σε βάρος της εθνότητας των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στο όνομα της καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο Τσεν, που κατείχε αυτή τη θέση του στην κομματική ιεραρχία από το 2016, θα μετακινηθεί σε άλλο ρόλο, ενώ τη θέση του κατέλαβε ο Μα Σινγκρούι, κυβερνήτης της παράκτιας πολύ ισχυρής οικονομικά επαρχίας Γκουανγκντόνγκ από το 2017, όπως ανέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua το Σάββατο.
Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι έχουν κρατηθεί σε καταυλισμούς-στρατόπεδα στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες για κακοποίησή τους, περιγράφοντας τα camps ως κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και στα τέλη του 2019 είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι πολίτες είχαν «αποφοιτήσει» από τα κέντρα αυτά.

Ο Τσεν, 66 ετών, είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ της Κίνας και θεωρείται ευρέως ότι είναι ο ανώτερος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις διάφορες επιχειρήσεις καταστολής στην Σιντζιάνγκ, ενώ πέρσι του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Πέμπτη, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε νόμο ο οποίος απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την Σιντζιάνγκ λόγω ανησυχιών ότι είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της κινεζικής πλευράς.

Ορισμένα κοινοβούλια και βουλευτές διαφόρων κρατών, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και των δύο κυβερνήσεων, Μπάιντεν και Τραμπ, έχουν χαρακτηρίσει τη μεταχείριση των Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς ως γενοκτονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης