Για έβδομη μέρα συνεχίζεται και σήμερα η αντίστροφη πορεία του ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Yamal-Europe κρατώντας ψηλά τις τιμές εν μέσω της εορταστικής περιόδου και εντείνοντας τις καταγγελίες για πολιτικά κίνητρα για την κίνηση αυτή από την πλευρά του Κρεμλίνου.

Τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου αγωγών Gascade έδειξαν πως στο σταθμό του Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα οι ροή του φυσικού αερίου κινείτο προς τα ανατολικά, ήτοι προς την Πολωνία με έναν ωριαίο όγκο της τέξεως των 1,2 εκατ. κιλοβατώρων.

Επίσης, τα στοιχεία των δημοπρασιών έδειξαν ότι η ρωσική Gazprom δεν έχει «κλείσει» πιθανές επιπλέον ποσότητες εξαγωγών μέσω του αγωγού και φαίνεται πως δεν θα το κάνει καθόλου, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία επιμένει πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την αντίστροφη πορεία της ροής και πως δεν έχει σχέση με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης με αφορμή την Ουκρανία. Στο θέμα αναφέρθηκε, το Σάββατο, εκπρόσωπος της Gazprom απορρίπτοντας τις καταγγελίες ότι η Gazprom κρατά εσκεμμένα μειωμένες τις ποσότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποστηρίξει πως για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται η Γερμανία που μεταπούλησε ποσότητες φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Ουκρανία, αντί να φροντίσει να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Ισχυρισμό στον οποίο, σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει αποφύγει να απαντήσει και να σχολιάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης