Η τουρκική λίρα υποχώρησε σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα εν μέσω της συνεχιζόμενης ανησυχίας των επενδυτών για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, έχοντας καταγράψει συνολικά 50% απώλειες στη «ματωμένη» χρονιά που λίγε ημέρες φεύγει.

Να σημειωθεί πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις κατάφερε να αναστρέψει την κακή εικόνα και να καλύψει μέρος των ζημιών της και τον Ταγίπ Ερντογάν, να πανηγυρίζει ότι το «σχέδιο πέτυχε». Σε προθεσινές μάλιστα δηλώσεις του, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις αυξήσεις των επιτοκίων ως εργαλείο ελέγχου του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκαν μόλις μια μέρα για να σταθεροποιήσουν τη λίρα.

Σήμερα Δευτέρα η λίρα έφτασε έως και στα 11,6 δολάρια τη Δευτέρα πριν μειώσει τις απώλειες.

Το ράλι της περασμένης εβδομάδας επανέφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Νοεμβρίου.

Την περασμένη Δευτέρα, είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 δολαρίων, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για σπειροειδή πληθωρισμό που προκλήθηκε από μια διαδοχική μείωση των επιτοκίων που σχεδίασε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

35% πιο αδύναμη η λίρα σε σχέση με πέρσι

Στα σημερινά επίπεδα, το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι της λίρας. Οι κρατικές παρεμβάσεις στοίχισαν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα από 8 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατά του δολαρίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την τραπεζική εποπτική αρχή BDDK έδειξαν ότι μετά τη μεγάλη συσσώρευση δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι μεμονωμένοι καταθέτες διατήρησαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρά νομίσματα την περασμένη Τρίτη, σχεδόν αμετάβλητα από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, όταν το σύνολο ήταν 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 21%. Οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% το επόμενο έτος εν μέρει λόγω της υποτίμησης της λίρας, προβλέπουν οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή