Συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ να φαίνεται πως επιφέρουν αποσυμπίεση στην ενεργειακή αγορά. Πρόκειται δε, για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης, κάτι που μεταφράζεται στο πλέον εκτεταμένο σερί πτώσης των τιμών μέσα στη φετινή χρονιά.

Χαρακτηριστικά η τιμή φυσικού αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία (TTF), που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε σήμερα σημαντική πτώση άνω του 9,2% έως και στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη Βρετανία η αγορά του κλάδου παραμένει κλειστή για τις γιορτές.

Θυμίζουμε πως από την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι πλοία με αμερικανικό LNG, με προορισμό την Ασία, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται προς την Ευρώπη για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Η είδηση από μόνη της ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα, παρά και το γεγονός ότι η Ρωσία από την πλευρά της συνεχίζει τα… παιχνίδια της διατηρώντας αντίστροφες τις ροές στον αγωγό Yamal-Europe, ήτοι δηλαδή από τη Γερμανία πίσω στην Πολωνία.

Για το τελευταίο Ρωσία και Γερμανία επιδόθηκαν χθες και σήμερα σε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται. Η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν αποφασίζει για την κατεύθυνση των ροών στο αγωγό. Αντιστοίχως, η Μόσχα υποστήριξε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την αντιστροφή των ροών, την οποία απέδωσε σε χαμηλή ζήτηση από τους Γερμανούς, αλλά και στο γεγονός πως η Γερμανία μεταπούλησε ποσότητες φυσικού αερίου στην Πολωνία και δη, την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ, ακόμη και από την Αυστραλία, σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το διάστημα αυτό στην ηπειρωτική Ευρώπη οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών. Αν και αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως το γεγονός ότι τα αποθέματα παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά, περίπου κατά 23% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, σημαίνει πως η αγορά παραμένει ευάλωτη. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν την έλευση ενός ψυχρού κύματος γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα αυξήσει τη ζήτηση στα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης