Ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών στο βόρειο Ισραήλ θανάτωσε τουλάχιστον 5.200 μεταναστευτικούς γερανούς και ανάγκασε τους αγρότες να σφάξουν εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν, όπως δηλώνουν, την πιο θανατηφόρα καταστροφή της άγριας ζωής στην ιστορία της χώρας.

Ο Ούρι Ναβέχ, επιστήμονας στην Αρχή για τα Πάρκα και τη Φύση του Ισραήλ, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα εκτός ελέγχου. «Πολλά από τα πουλιά είναι νεκρά στη μέση των λιμνών, επομένως είναι δύσκολο να τα βγάλουν έξω», είπε τη Δευτέρα.

Η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ χαρακτήρισε την κρίση «τη σοβαρότερη ζημιά στην άγρια ζωή στην ιστορία της χώρας». «Η έκταση της ζημιάς είναι ακόμα ασαφής», έγραψε στο Twitter.

Ο Γιάρον Μικαέλι, εκπρόσωπος του λιμναίου πάρκου Hula όπου κυρίως κουρνιάζει ο πληθυσμός των γερανών, είπε ότι οι εργαζόμενοι αφαιρούσαν τα νεκρά ζώα όσο πιο άμεσα μπορούσαν, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να μολύνουν άλλα άγρια ζώα.

Η Ντάφνα Γιουρίστα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, δήλωσε ότι μισό εκατομμύριο κοτόπουλα στην περιοχή οδηγήθηκαν στο σφαγείο προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Περίπου 500.000 γερανοί περνούν από το Ισραήλ κάθε χρόνο στο δρόμο προς την Αφρική και ένας μικρός αριθμός μένει πίσω, όπως εξήγησε ο Μικαέλι. Φέτος, υπολογίζεται ότι 30.000 γερανοί έμειναν στο Ισραήλ για το χειμώνα.

Ο εκπρόσωπος του πάρκου της λίμνης Hula εκτίμησε ότι οι γερανοί είχαν μολυνθεί από μικρότερα πουλιά που είχαν επαφή με φάρμες που επλήγησαν από επιδημίες.

Με βάση τα στοιχεία, οι θάνατοι μεταξύ γερανών φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι», είπε ο Μικαέλι. «Μπορεί να αρχίσουν να το ξεπερνούν αυτό. Ελπίζουμε πάρα πολύ.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους