Περιορίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο και όπως εκτιμά η Morgan Stanley οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν θα επιλυθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αυτή είναι η βασική εκτίμηση που παρουσίασε η επενδυτική τράπεζα σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η οποία αξιολογεί την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, τους κινδύνους και τα σημεία ασφυξίας της.

Η φετινή κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας έπληξε σκληρά τις επιχειρήσεις, καθώς συσσωρεύτηκαν σημεία συμφόρησης σε πολλά λιμάνια του κόσμου και η βιομηχανική παραγωγή απέτυχε να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία. Η ενεργειακή κρίση στην Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και τα lockdown που σχετίζονται με την Covid, έχουν συμβάλει στην άσκηση σημαντικών πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι οποίες παραμένουν ευάλωτες, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αξιολογεί πλέον έναν νέο κίνδυνο, αυτόν της παραλλαγής Όμικρον, όπως σημειώνει η Morgan Stanley.

Το κόστος των logistics θα παραμείνει «σημαντικά υψηλότερο» και θα είναι «επίμονο έως το 2022», όπως προβλέπει. «Η καραντίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απίθανο να χαλαρώσουν για βασικές διηπειρωτικές διαδρομές με συντονισμένο τρόπο μέχρι το 2022, με μικρή νέα χωρητικότητα μέχρι τα τέλη του 2023».

Για τις εταιρείες που παράγουν τεχνολογικό υλικό, η Morgan Stanley εστιάζει σε όσες έχουν αυξημένα επίπεδα ανεκτέλεστων παραδόσεων καθώς και περιορισμένη εκτίμηση σχετικά με το πότε η ζήτηση θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι μετοχές με τον πιο κρίσιμο ρόλο

Η Morgan Stanley εστίασε σε εταιρείες για τις οποίες εκτίμησε ότι είναι «περιφερειακές πρωταθλήτριες», «αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να υποστηρίξουν τη θέση τους ενάντια στις ανταγωνιστικές πιέσεις από άλλες σφαίρες επιρροής».

«Αυτές οι εταιρείες κατέχουν εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2020/21, αλλά σε γενικές γραμμές τις έχουμε δει επίσης να παρουσιάζουν ισχυρότερες τάσεις κερδοφορίας και να ξεπερνούν σημαντικά το σημείο αναφοράς για τον δείκτη MSCI ACWI», ανέφερε η έκθεση.

Οι κορυφαίες μετοχές που η Morgan Stanley χαρακτήρισε ως τις πιο «κεντρικές» στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι:

Hardware τεχνολογίας: Apple, HP, Cisco, Lenovo, Fujitsu, Hitachi

Ημιαγωγοί: Samsung Electronics, Intel, Infineon Technologies, NVIDIA

Αυτοκίνητα και εξαρτήματα: Volkswagen, Ford Motor, Daimler, General Motors, BMW, Tata Motors, Renault, Hyundai Motor, Continental

Λογισμικό: Microsoft, IBM, Dell, SAP

Ασφάλειες: Berkshire Hathaway

Καταναλωτικά αγαθά: Sony, Panasonic, LG Electronics

Λιανικό εμπόριο: Amazon

Κεφαλαιουχικά αγαθά: Volvo AB, Siemens

Επιχειρήσεις που πιέζονται λόγω της συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η Morgan Stanley απαριθμεί επίσης τις εταιρείες που πιέζονται περισσότερο από τα σημεία συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι βιομηχανίες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι αυτές που μεταδίδουν πιο έντονα τις πιέσεις που δέχονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες, εν μέρει επειδή οι εταιρείες αυτής της ομάδας αντιμετωπίζουν έντονη εξάρτηση από τις εισροές εργασίας παρά την αυξημένη αυτοματοποίηση που τις χαρακτηρίζει ή τις επενδύσεις κεφαλαίου», όπως αναλύει η Morgan Stanley.

Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η εξάρτηση από αγορές που υπόκεινται σε εμπορικές ή άλλες πολιτικές τριβές, αυτό «καθιστά αυτές τις εταιρείες ευάλωτες στη γεωπολιτική και εργασιακή δυναμική, αλλά και κρίσιμες για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ημιαγωγών.

Τέτοιες εταιρείες μπορεί να αντιμετωπίζουν πίεση κόστους, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ στον έλεγχο των τιμών λόγω της θέσης τους στον κλάδο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

Ημιαγωγοί: Infineon, ST Microelectronics, NXP Semiconductor, Microchip Technology, Texas Instruments, Analog Device, ON Semiconductor, Globalfoundries, Nuvoton Technology, Nanya Technology

Hardware τεχνολογίας: BYD Electronics, Wingtech Technology, Unimicron, Kinsus Interconnect Tech, Nan Ya PCB

Εξοπλισμός δικτύωσης: Lumentum, II-VI, Corning, CommScope

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ