O Nord Stream 2 είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού και η δεύτερη γραμμή του δίδυμου αγωγού έχει πληρωθεί με αέριο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι το Project τελεί εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ο αγωγός Yamal Europe εξακολουθεί να έχει αντίστροφη ροή στέλνοντας πίσω αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, καθώς και στην Ουκρανία, η οποία έχει διαμαρτυρηθεί για το έργο του αγωγού, θα δουν μειωμένες τιμές φυσικού αερίου, όταν ο αγωγός Nord Stream 2 τεθεί σε λειτουργία.

Είπε επίσης, ότι «ακόμη και για την ίδια την Ουκρανία αυτό (η έναρξη λειτουργίας του Nord Stream-2) θα μειώσει τις τιμές», «επειδή έναν σημαντικό όγκο ρωσικού φυσικού αερίου τον αγοράζουν με βάση τις τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς».

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe, μιας από τις κύριες οδούς για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μειώνονταν από το Σάββατο και, αφού σταμάτησαν νωρίς την Τρίτη, αντέστρεψαν την κατεύθυνση, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου Gascade.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί και ειδικοί του κλάδου κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παρακράτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω πολιτικών εντάσεων για την Ουκρανία, καθώς και καθυστερήσεων στην πιστοποίηση ενός άλλου αγωγού, του Nord Stream 2.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε σχέση.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση (με το Nord Stream 2), πρόκειται για μια καθαρά εμπορική κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, ερωτηθείς για πιθανούς δεσμούς μεταξύ των ροών Yamal και του Nord Stream 2.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή