Δέκα χρόνια είχε να πατήσει το πόδι του στο Ισραήλ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Τελικά το έκανε με τη συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς να οδηγεί σε σημαντικά για την οικονομική και κοινωνική βοήθεια των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της πρόθεσης του Τελ Αβίβ να στηρίξει την μετριοπαθή Φατάχ (της οποίας ηγείται ο Αμπάς) έναντι της εξτρεμιστικής Χαμάς.

«Συζητήσαμε την εφαρμογή κοινωνικών και κοινωνικών μέτρων και δώσαμε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα ασφαλείας, στην αποτροπή της τρομοκρατίας και της βίας» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Ισραηλινός υπουργός που υποδέχτηκε τον Αμπάς, στο σπίτι του στη Ρος Χααγίν.

Ο Μ. Αμπάς, από την πλευρά του, δεν έκανε δηλώσεις, όμως αξιωματούχοι της παλαιστινιακής αρχής σχολίασαν πως οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής βάσης στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Να ανακοπεί η ενδυνάμωση της Χαμάς

Το Ισραήλ έχει θορυβηθεί από την εκτίναξη της δημοτικότητας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μετά τα επεισόδια και τη σύρραξη που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, όταν μέσα σε έντεκα ημέρες συμπλοκών σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα στη Γάζα. Ακολούθησαν δε, και μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις του Ισραήλ και βέβαια στη Δυτική Όχθη.

Μετά τον τερματισμό των ταραχών η Χαμάς δήλωσε πως βγήκε νικήτρια από τη διαμάχη, δεδομένου πως πέτυχε την άρση κάποιων από τους περιορισμούς που ίσχυαν στη Γάζα, ενώ και στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν αργότερα στη Δυτική Όχθη, πολιτικοί με δεσμούς με την Χαμάς πέτυχαν σημαντικές νίκες.

Για τη νέα πολυκομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Ιούνιο η δρομολόγηση μέτρων για τον περιορισμό της Χαμάς κρίθηκε αναγκαία βάζοντας σε τροχιά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την παλαιστινιακή αρχή. Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά τη συνάντηση το Τελ Αβίβ προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων που θα βοηθήσουν οικονομικά τις παλαιστινιακές οικογένειες.

Μέτρα στήριξης

Συγκεκριμένα θα εκδοθούν 1.100 νέες άδειες εργασίας και VIP διέλευσης, οι οποίες είναι σπάνιες και ιδιαίτερα πολύτιμες  καθώς επιτρέπουν στους Παλαιστινίους να περνούν από τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη με τα οχήματα τους. Τη διανομή θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή που προφανώς θα τις μοιράσει σε συμμάχους του Αμπάς.

Παράλληλα 6.000 κάτοικοι της Δυτικής Όχθης και άλλοι 3.500 στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες θα λάβουν το δικαίωμα να καταγραφούν στον πληθυσμό και άρα να εκδώσουν έγγραφα ταυτότητας που θα τους επιτρέψουν να ταξιδεύουν ή να αναζητήσουν εργασία στο Ισραήλ.

Επίσης, το Ισραήλ θα συλλέξει φόρους για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής ύψους περίπου 32 εκατ. δολαρίων που θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση του οικονομικού βάρους της Αρχής, που αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

«Η ισραηλινοπαλαιστινιακή κυβέρνηση ξανάβαλε τους Παλαιστίνιους και τον Αμπάς την ημερησία διάταξη. Αυτό είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ», κατήγγειλε από την πλευρά της η συντηρητική αντιπολίτευση. Επί διακυβέρνησης Νετανιάχου το χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες είχε διευρυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν