Ακριβότερα θα κοστίζει από την Πρωτοχρονιά ο καφές στο χέρι. Η αύξηση αυτή δεν σχετίζεται με την τιμή του καφέ αλλά με το κύπελο και το πλαστικό καπάκι.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. «Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά» όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος ορίστηκε στα 4 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη.

Η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

1. Στη βάση των ισχυουσών διατάξεων από το 2020 ( ν. 4376) επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

2. Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

3. Η αξία της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, ανέρχεται σε τέσσερα λεπτά προ του Φ.Π.Α. και αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης.

4. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση των εν λόγω προϊόντων, πέραν των στοιχείων του υποχρεωτικού περιεχομένου των παραστατικών αναγράφεται επιπλέον η αξία της επιβαλλόμενης εισφοράς προ του Φ.Π.Α., με κάθε πρόσφορο, αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

5. Ειδικά για την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος στα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα οποία υποχρεωτικά, εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

Α. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά τη διάθεση πλαστικού μιας χρήσης, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών μιας χρήσης. Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται πλαστικό μιας χρήσης, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης με συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.), σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Β. Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

Κατά τη διάθεση πλαστικού μιας χρήσης, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών μιας χρήσης. Ειδικά στην εξαιρετική περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, που έχουν διαχείριση παρελκόμενων ειδών και προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» και επιπλέον αυτό το είδος θα είναι παρελκόμενο του πλαστικού μιας χρήσης με ξεχωριστή τιμή. Με αυτές τις ρυθμίσεις, κατά τη διάθεση πλαστικού μιας χρήσης, αυτόματα θα εμφανίζεται ως πωληθέν είδος και η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικό μιας χρήσης.

6. Προκειμένου να παρασχεθεί εύλογος χρόνος για τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, δύναται για τη χρέωση της εν λόγω εισφοράς να χρησιμοποιείται το ήδη υπάρχον «ΤΜΗΜΑ» με το όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ» έως και την 31.01.2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες