
Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να δοθεί εντός του 2022, ωστόσο οι μέσοι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, πριν από τις αρχές του 2023.
Την ίδια ώρα η ακρίβεια καλπάζει και η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων να επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας. Μετά τα 751 ευρώ η Συνομοσπονδία προτείνει να ακολουθήσει η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ.
Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο των μισθών στην χώρα μας, θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, τον Ιανουάριο του 2023. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 1.195 ευρώ (μεικτά), ποσό που αντιστοιχεί στους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2019, δύο μόλις μήνες πριν το πρώτο lockdown. Αντιστοίχως, η ελληνική οικονομία – ως προς το ύψος του ΑΕΠ – θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, επίσης αρχές του 2023.
Οι απώλειες του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μισθωτών, μειώθηκε κατά 2,5% στην διάρκεια της πανδημίας.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με μελέτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) οφείλονταν κυρίως στη μείωση των ωρών εργασίας. Σύμφωνα, με μελέτη της Oxford Economics (Μάϊος 2021), το μέσο επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας στο τέλος του 2022.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου πανεπιστημίου) και Β. Μπέτση (διδάκτορα του ιδίου πανεπιστημίου) υπό το πρίσμα της οποίας τίθενται το επίπεδο των μισθών και οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή.
Ένας επιπλέον λόγος, που θα συμβάλει στην καθυστερημένη επάνοδο των μισθών, είναι η αυξημένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (ελαστικό οκτάωρο, μη αμειβόμενη υπερωρία, ατομική συμφωνία, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, κ.λ.π.).
Στην έρευνα ασκείται οξύτατη κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης για την επιλογή συγκεκριμένων μέτρων που επιφέρουν απώλειες εισοδήματος όπως η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών.


Latest News

Τα δύο σενάρια για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για την καταβολή των χρημάτων στους περίπου 300.000 δικαιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
Πώς αναπτύσσεται το πλέγμα των δράσεων

Οικονόμου: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους
Ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στο twitter

Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι και τι προσφέρουν οι εργοδότες
Τι δείχνει η έρευνα ManpowerGroup και Thrive

Τι γίνεται με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής
Η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ - Τι ισχύει με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις επιστροφές

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στη δήλωση που έχετε υποβάλει στην Εφορία
Χωρίς πρόστιμο η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Θα καταβληθούν 59,3 εκατ. ευρώ σε 78.865 δικαιούχους

Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά
Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά - Έχουν υποβάλλει, μέχρι τώρα, δήλωση 4,1 εκατ. φορολογούμενοι

Ποιους δικαίωσε και ποιους «αδίκησε« η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά
Τα νέα δεδομένα μετά την ετυμηγορία

Εβδομάδα 4 ημερών: μια πρόβα για το μέλλον
Θα πρέπει επιχειρήσεις που έχουν κοινωνική ευθύνη αλλά κυρίως τα κράτη να επενδύσουν σε προγράμματα που έχουν ως στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας με διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων.