Πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων έκλεισε τελικά το έτος το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να σπάσει την επιφυλακτικότητα και την εσωστρέφεια που προκάλεσε η πανδημία, αν και πρόσφερε αρκετά σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που πίστεψαν στα αρκετά επιχειρηματικά turn around stories του 2021. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 893,34 μονάδες, με τα κέρδη του 2021 να φτάνουν το 10,4%.

Οι αποδόσεις του έτους δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα στον FTSE 25 (+11,07%) και στον τραπεζικό δείκτη (+10,77%), αλλά εκείνη του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έφτασε στο 34,72%, μην αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος ήταν ο «νικητής» του 2021. Όπως μάλιστα έχουν αναφέρει αρκετοί αναλυτές, η υψηλή κεφαλαιοποίηση ελκύει την πλειοψηφία των επενδυτών, αφού είναι περισσότερο γνωστές στην επενδυτική κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση λειτουργούν περισσότερο σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον, και ισχυρούς ρυθμούς απόδοσης.

Και το παραπάνω είναι, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, που πρέπει να κρατήσει η αγορά το 2021. Έτσι, μπορεί το ΧΑ να καθηλώθηκε επί εννέα μήνες σε ένα εύρος 850 – 930 μονάδων και να μην μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση την ώρα που σύσσωμη η κοινότητα των ξένων αναλυτών έδειχνε το δρόμο, αλλά κλάδοι που έδειχναν ότι κυοφορούν turn around stories έλαβαν την απαιτούμενη προσοχή των long.

Βέβαια, η ραγδαία και πρωτοφανής έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον δυσκόλεψε την αγορά να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, παραμένοντας, στο θετικό σενάριο, στα τρέχοντα επίπεδα, διατηρώντας τα κεκτημένα. Για τη νέα χρονιά, το σενάριο της προσέγγισης των 930 μονάδων είναι ανοιχτό, καθώς εκεί οριοθετείται το άνω όριο της ατασικής φάσης, με βάση την περιοχή των 858-860 μονάδων.

Τώρα σε επίπεδο τίτλων, σήμερα ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 3,92%, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει στο +2,11%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Aegean και Titan, ενώ στον αντίποδα, η Coca Cola έχασε 1,40%, με τις Eurobank, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες