Νέα τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2022 για την απόσυρση και αντικατάσταση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέες ταμειακές που θα μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ προβλέπει απόφαση  του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Η παράταση των προθεσμιών, κρίθηκε απαραίτητη, λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας, όσο και για να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές, που πρέπει να αντικατασταθούν.

Η απόφαση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας ενώ με την ίδια  απόφαση παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου και  η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

Από την 1η Απριλίου 2022 εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax