Ο πυρετός του «χρυσού» για την κατασκευή μπαταριών λιθίου για οχήματα ξεκίνησε και στην Ευρώπη, με τη λειτουργία του πρώτου κολοσσιαίου εργοστασίου του είδους. Το πρώτο ευρωπαϊκό Gigafactory όπου θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται τέτοιες υπερσύγχρονες μπαταρίες για ευρεία γκάμα οχημάτων άρχισε επίσημα την παραγωγή, σε μια εξέλιξη ορόσημο για τη Γηραιά Ήπειρο.

Το Northvolt στη Σουηδία που έχει τη στήριξη από ομίλους όπως οι Volkswagen, Volvo Cars και BMW παρήγαγε στην ανατολή του 2022 την πρώτη κυψέλη μπαταρίας ιόντων λιθίου, σε μια κίνηση ιστορικών διαστάσεων για τον κλάδο –και όχι μόνο.

Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και επενδυτές μπαίνουν για τα καλά στο νέο αυτό «πυρετό του χρυσού» καθώς τα οφέλη για τους εμπλεκομένους αναμένεται να είναι τεράστια, αφού αρχίζει να αυξάνεται δραματικά η χρήση τέτοιων μπαταριών σε κάθε λογής οχήματα.

Με την παραγωγή να αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά μέσα στο τρέχον έτος, πρόκειται για ιστορική καμπή για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ηπείρου και όχι μόνο πατάνε τώρα βαθιά το γκάζι στην παραγωγή μπαταριών επειδή φοβούνται μήπως μείνουν πίσω από μεγάλους ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ όπως είναι η Tesla και η Rivian, αλλά και από την Ασία και ειδικά την Κίνα και την Ιαπωνία όπου οι εξελίξεις προχωρούν με γοργά βήματα.

Η Northvolt που ιδρύθηκε μόλις το 2017 ήθελε να κατασκευάσει την πρώτη μπαταρία πριν να αλλάξει η νέα χρονιά και τα κατάφερε κερδίζοντας το πρώτο στοίχημα. Οι πρώτες κυψέλες μπαταριών υψηλής τεχνολογίας κατασκευάστηκαν στο Northvolt Ett, το μεγάλο εργοστάσιο που βρίσκεται στην τοποθεσία Skelleftea, 200 χιλιόμετρα νότια από τον Αρκτικό Κύκλο στο νότιο κομμάτι της Σουηδίας. Πρόκειται για τις λεγόμενες πρισματικές κυψέλες οι οποίες είναι λεπτότερες και ελαφρύτερες από τις κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών. Πολλές κυψέλες μαζί ενώνονται για να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη σε μέγεθος και χωρητικότητα μπαταρία για διάφορες χρήσεις.

Η «πόλη του χρυσού»

Η βιομηχανική πόλη της Skelleftea είναι γνωστή και ως «πόλη του χρυσού» λόγω της μακράς ιστορίας της στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και άλλων σημαντικών φυσικών πόρων. Η Northvolt ελπίζει ότι με την κίνησή της εκεί θα χτυπήσει όντως φλέβα «χρυσού», αφού στο εργοστάσιο σκοπεύει να φτάσει να κατασκευάζει σε ετήσια βάση μπαταρίες με χωρητικότητα 60 γιγαβατώρες (GWh) που φτάνουν για να κινήσουν περίπου 1 εκατ. οχήματα. Η εταιρεία θέλει έως το 2030 να έχει κατακτήσει μερίδιο 20% με 25% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα νούμερα ήδη αυξάνονται συνεχώς. Η αξία της εταιρείας αποτιμήθηκε στα 12 δις δολάρια τον περασμένο Ιούνιο όταν συγκέντρωσε κεφάλαια από επενδύσεις, αλλά έχει ήδη παραγγελίες που ξεπερνούν τα 30 δις δολάρια. Μόνο η Volkswagen έχει δώσει παραγγελίες ύψους 14 δις δολαρίων και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Northvolt με μερίδιο 20% στην εταιρεία.

«Σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή βιομηχανική ιστορία, η (πρώτη που παράχθηκε) κυψέλη είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε πλήρως, αναπτύχθηκε και συναρμολογήθηκε σε ένα γιγαεργοστάσιο από μια εγχώρια ευρωπαϊκή εταιρεία μπαταριών» (…) «Η πρώτη κυψέλη του Northvolt Ett αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο για το οποίο η Northvolt εργάζεται από τότε που ανακοινώθηκε το gigafactory το 2017. Πρόκειται για πρισματική κυψέλη και βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης κυψέλης στις 28 Δεκεμβρίου. Η λειτουργία και αναβάθμιση του εργοστασίου θα συνεχιστεί στο 2022, όταν θα γίνουν οι πρώτες παραδόσεις στους πελάτες», όπως ανακοινώθηκε. Οι βλέψεις της εταιρείας είναι μεγάλες καθώς η Northvolt επιδιώκει να γίνει πανίσχυρος παίκτης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία και σε άλλες ηπείρους.

Ο Northvolt

Ο Northvolt ιδρύθηκε από δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Tesla και έχει τη στήριξη ορισμένων από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Σουηδίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek και η υποστηρίκτρια νέων επιχειρήσεων, Cristina Stenbeck. Επίσης έχει την υποστήριξη εταιρειών από τη Scania έως τη Goldman Sachs ανέφεραν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Για τη λειτουργία του το εργοστάσιο χρησιμοποιεί τις τεράστιες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας στο βορρά. Επίσης ελπίζει να αξιοποιήσει και κοιτάσματα ορυκτών στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας. Το Gigafactory αυτό σε πλήρες δυναμικό θα χρησιμοποιεί περίπου το 1,5 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας. Η Northvolt Ett απασχολεί περίπου 500 άτομα με στόχο να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε 3.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή