Το 2021, τα κρατικά ομόλογα (εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών) παρουσίασαν ζημίες, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν σημαντικά κέρδη (+20% σε μέσα επίπεδα βάση του δείκτη MSCI World). Το 2021, ήταν μάλιστα μόλις η τέταρτη χρονιά (1999, 2005, 2013, 2021) τον τελευταίο μισό αιώνα με απώλειες σε ομόλογα και κέρδη σε μετοχές. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός θα μπορούσε να επαναληφθεί φέτος, εκτίμησε η παλαιότερη (από το 1590) γερμανική τράπεζα, η Berenberg.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένει για το 2022 αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και, συνεπώς, πτώση των τιμών αφού (οι τιμές κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις), απόρροια της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και του πτωτικού αλλά επίμονου πληθωρισμού. Για τις μετοχικές αγορές, οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Πιο δύσκολο το 2022;

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη θα παρέχουν υποστήριξη στις μετοχές, αν και οι αποτιμήσεις παραπέμπουν σε μέτρια ανοδικά περιθώρια. Σε κάθε περίπτωση, το 2022 είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολο από το 2021, καθώς στη Γαλλία έχουμε τις εκλογές του Απριλίου, στις ΗΠΑ τις ενδιάμεσες του Νοεμβρίου με την Fed να προχωρά τους επόμενους μήνες σε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως τα ηπιότερα συμπτώματα της, ενδεχομένως να περιορίσουν και τον οικονομικό αντίκτυπο.

Παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, απόρροια της Όμικρον ο πανικός για τους συμμετέχοντες στις αγορές μοιάζει να έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει, εκτίμησε και η Capital Economics, εκτιμώντας πως εφόσον οι ανησυχίες για την πανδημία συνεχίσουν να υποχωρούν, τα χρηματιστήρια θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά αν και πιο ήπια σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες (οι τιμές τους θα υποχωρήσουν). Η παραπάνω εξέλιξή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς και στα προηγούμενά κύματα πανδημίας, οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν πριν τα νέα κρούσματα πιάσουν «ταβάνι».

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το πόσο οι υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των μετοχών, καθώς ειδικά ο τεχνολογικός τομέας στις ΗΠΑ, διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστές κερδών συγκρίσιμες με αυτές της φούσκας των dotcom, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι τώρα πολύ χαμηλότερες. Ένα άλλο επίσης ερώτημα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά και την τροχιά ανόδου των αγορών, εκτιμώντας πως στην πορεία προς την νομισματική κανονικότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, ενώ οι μετοχές παρά τις υψηλές αποτιμήσεις θα σημειώσουν θετική πορεία, η οποία όμως, δεν θα μπορεί να συγκριθεί με τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης 2ετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές